Professor Bitter is de nieuwe kinderheld

Heemstede –  Professor Bitter is een heerschap dat de beste professor wil worden van de wereld. Daarvoor moet de gedreven geleerde een uitvinding doen die de mensen versteld doet staan. Maar ook is hij een zonderling, een gekkie, volgens kinderboekenschrijfster Marije Uilenreef. Zij bedacht het verhaal voor het kinderboek ‘Professor Bitter en het stinkparfum’.

Het valt nog niet mee voor de professor om zijn briljante uitvinding te realiseren. Door de drukte in de stad kan hij zich maar moeilijk concentreren. Altijd en overal zijn er veel mensen en geluiden. Hij besluit om een stinkparfum te maken om daarmee alle mensen uit de stad te verjagen. Voor het stinkparfum moet hij veel vieze dingen verzamelen; een hondendrol bijvoorbeeld. Daarbij maakt hij ook gebruik van eerdere uitvindingen, zoals een onzichtbare inklaphengel.

Marije, van beroep bedrijfsjurist, is niet over een nacht ijs gegaan, maar deed research voor haar verhaallijn bij de doelgroep, kinderen vanaf circa 8 jaar en om voor te lezen vanaf circa 5 jaar. Ze merkte dat kinderen dol zijn op vieze dingen als poep en plas, ze vinden het superleuk. Gelukkig voor Marije vond uitgever Boekscout het verhaal ook superleuk. Een langgekoesterde wens ging in vervulling met de uitgave van het boek met grappige tekeningen van illustratrice Hilde Kokshoorn.

In haar dagelijks werk is Marije veel bezig met taal, maar dan zakelijke, contractuele taal. De uitdaging om een boek te schrijven voor kinderen vindt ze een mooi contrast hiermee: “Kinderen hebben een fantasie die geen grenzen kent en hun kijk op de wereld is daarom nog nergens beperkt.”

De 37-jarige jurist/boekenschrijfster woont sinds een jaar in Heemstede: “Ik ben zoals veel van mijn leeftijdgenoten uit Amsterdam weggetrokken, omdat een huis met tuin  in de hoofdstad onvindbaar en daarnaast onbetaalbaar is. In Haarlem en omstreken vielen de prijzen mij ook niet mee, maar toen ik dit huisje in het centrum zag, was ik meteen verliefd.” Marije is inmiddels aardig ingeburgerd en waardeert het ons-kent-ons gevoel van Heemstede. Ze speelt nog in de hockeycompetitie in Amsterdam, maar inmiddels trim hockeyt ze ook bij HBS.

Hoe het afloopt met Professor Bitter en of zijn ‘briljante’ uitvinding succesvol is, verklapt ze niet. Dat kunnen de kinderen zelf lezen in het boek.

‘Professor Bitter en het stinkparfum’ is voor 16,99 euro verkrijgbaar bij de webwinkel van Boekscout of via zijn eigen mailadres: mailto:professor.bitter@gmail.com. Op dat adres kunnen kinderen ook met alle vragen terecht over het verhaal van de eigenzinnige professor.

Mirjam Goossens