Prijs zomerpoëziewedstrijd uitgereikt aan Rogier Cornelisse bij Boekhandel Blokker

Heemstede – Op vrijdag 6 september nam de winnaar van de zomerpoëziewedstrijd, Rogier Cornelisse uit Heemstede dolgelukkig zijn prijs, een boekenbon ter waarde van 50 euro, in ontvangst uit handen van Arno Koek van Boekhandel Blokker. Hij won deze prijs met zijn gedicht ‘Binnenweg’, dat Arno nog even voordroeg in de boekwinkel. Om de feestelijkheden compleet te maken, overhandigde redacteur Bart Jonker namens de Heemsteder aan Rogier nog een boeket bloemen.


Ondanks dat de inzendingen voor de zomerpoëziewedstrijd op een zeer hoog kwaliteitsniveau lagen, was de jury, bestaande uit Arno Koek en de redactie van de Heemsteder, het er unaniem over eens dat het gedicht ‘Binnenweg’ het winnende gedicht moest worden. “Het is een bijzonder en mooi verwoord gedicht”, legt Arno Koek uit. “Je kijkt naar de vakantie uit, bent in een andere omgeving en dan blijkt daar de herkenning van thuis terug te komen en dat je vakantieadres niet zo anders is als thuis. Met de bijzondere wending dat je daarvoor eigenlijk niet op vakantie hoeft.”

Poëtische overpeinzingen en Jack van Gelder
Rogier schrijft al sinds zijn middelbare schooltijd. Hij schreef onlangs nog een tijdlang poëtische overpeinzingen die op vrijdag werden gepubliceerd in de rubriek ‘Toen we daar zo zaten’ van het Parool. Samen met kunstenaar David (Staaf) de Winter ging hij in Amsterdam op terrassen zitten waar ze zich door de plek en omgeving lieten inspireren. Wat zij daar voelden en gadesloegen portretteerden zij in woord en beeld in een poëtische overpeinzing.
Daarnaast bracht Rogier een bundel uit in 2010, met de woorden en uitspraken van Jack van Gelder, als hij een voetbalwedstrijd op de radio versloeg. Rogier: “De manier hoe hij dat becommentarieerde was regelrechte poëzie en ik besloot dat op te schrijven.” Rogier houdt van gedichten schrijven en hij staat er zeker voor open ook een eigen dichtbundel uit te brengen. “Vorig jaar liep ik toevallig bij Boekhandel Blokker, toen hier de uitreiking van de prijs van de vorige zomerpoëziewedstrijd plaatsvond. Ik was toen net te laat met meedoen. Toen ik dit jaar de oproep zag, besloot ik gelijk mee te doen”, aldus Rogier.

Hieronder nogmaals het winnende gedicht. Rogier, namens de Heemsteder en Boekhandel Blokker van harte gefeliciteerd met je prijs!

Bart Jonker

Binnenweg
Een dorp loopt leeg: we zien elkaar
over een paar weken weer. In de verte
wacht een kale berg, smacht een zee.
Stapels boeken en verwachtingen —
thuis komen ze nooit uit. Ginds heersen
andere wetten, zingt een vreemde taal:
het verhaal gaat dat je op vakantie
de beste versie van jezelf kunt zijn.

Totdat je na een dag of wat, je ogen
dicht onder de platanen op de piazza,
de bomen op de Binnenweg hoort ruisen.
Je plots ontdekt dat zonder zonnebril
croissants hier ook gewoon naar bakker
ruiken. Dan wordt het zacht tijd om
terug te keren. De avonturen mogen
in de kofferbak. Het is goddank voorbij.

Rogier Cornelisse

Op foto: V.l.n.r. Redacteur Bart Jonker, Arno Koek en winnaar Rogier Cornelisse.