Poëzie en beeldende kunst gaan diepgaande verbinding aan

‘Beeldgedichten’ is het thema van de komende tentoonstelling in de historische Kloostergangen van het Haarlemse Stadhuis aan de Grote Markt. Met deze expositie gaan, zoals organisator en beeldend kunstenaar Vera Bruggeman uit Heemstede verklaart, poëzie en beeldende kunst een diepgaande verbinding aan. Voor haarzelf letterlijk met een schilderij waarin poezie en afbeelding in elkaar overvloeien. Dit kleurrijke werk vormt ook de voorkant van de fraaie kaart, affiche en brochure. Bij de overige exposanten is er sprake van separate uitvoeringen waarbij beeldend kunstenaars zich door dichters hebben laten beinvloeden en vice versa. Veertien leden van kunstenaarsvereniging KZOD zijn de uitdaging aangegaan en hebben deze twee disciplines op geheel eigen wijze met elkaar verenigd.

Bij vier exposanten is de verbinding wel zeer concreet: niet alleen Willemien Spook (Haarlems Stadsdichter verrast met ‘Mijn onleesbare bijdragen’) maar ook Arjan Bosch, Olga van der Klooster en Ellen Wolff presenteren zich – naast 2 of 3-dimensionaal werk – met een eigen gedicht. Lia Kok heeft zich door het gedicht “Kruim” van Eva Gerlach laten inspireren, Afke Spaargaren door het ontroerende “Die Liebende” van Rainer Maria Rilke, Coby Kluitman door het gedicht “Poezie is een daad” van Remco Campert en Rob van Bruggen door het gedicht “Vergankelijkheid” van Liesbeth van Hulsteijn. Voorts Emilio Sanchez Diaz door dichter Octavia Paz, Vera Bruggeman door P.M.Delefre, Caroline Doornenbal door Matsuo Basho, Connie Vlasveld door Makoto Ooka, Maartje Hinse door ‘Blowin in the wind’ van Bob Dylan en Albert Röllich door het gedicht ‘Avondrood’ van echtgenote Mieke Röllich.

Deze verrassende en gevarieerde tentoonstelling is te bezichtigen vanaf woensdag 17 mei tot en met vrijdag 23 juni. Openingstijden: werkdagen vanaf 08.00 tot 17.00 uur. Tijdens de feestelijke opening op vrijdag 19 mei om 16.00 uur (met muzikale ondersteuning van de ‘Verwarde Rockers’) zal Eva Gerlach een van haar gedichten voordragen. Zie ook www.kzod.nl en Facebook.

Foto: (Een deel van een) werk van Connie Vlasveld.