Passie van Ineke: beeldjes met boeken

Haarlem – Vanaf 30 juni zijn er beeldjes met boeken te zien in het Kleinste museum van Haarlem. De verzameling van Ineke Kleerekoper telt ruim 50 beeldjes en de meeste beeldjes heeft ze zelf gekocht. Een kabouter, een heilige, uiltjes, aapjes en pronkerige dames en allemaal hebben ze een boek in handen. Het leesplezier straalt er vanaf. De tentoonstelling is 24/7 te bewonderen vanaf de stoep, Gedempte Oude Gracht 119. 

Het eerste beeldje van de verzameling van ineke Kleerekoper was waarschijnlijk een heilige met een boek. Dit beeld staat prominent in de Kleinste museum van Haarlem. Met deze heilige is Ineke op het spoor ‘beeldjes met boeken’ verder gaan verzamelen. Als de beeldjes niet in het museum te zien zijn, staan ze overal in het huis van Ineke. Op de vensterbank, in de badkamer, in de toilet en in de boekenkast. Ze zijn gemaakt van keramiek, van steen en van plastic. De variëteit is enorm. Het bijzondere is dat alle beeldjes een boek hebben. Open boeken en gesloten boeken. Ineke’s huis zal leeg aanvoelen. Gelukkig woont ze om de hoek en kan ze ieder moment even langs komen om haar collectie te bekijken.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep. 

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen.

De verzameling is tot 5 september 2022 te bekijken. Kunst Centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem, open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur.

Foto: deel van een van de beeldjes: mét boek uiteraard! (foto aangeleverd).