Oud-leerling Hageveld over ‘Zetelrovers en populisten’

Op woensdag 1 maart is een openbaar gesprek tussen Geerten Waling en Meindert Fennema, ’s avonds om 20.00 uur op College Hageveld, Hageveld 15 in Heemstede. Deze avond vindt plaats in samenwerking met boekhandel Blokker Heemstede.
De aanleiding is tweeledig: de landelijke verkiezingen op 15 maart en de publicatie van Geerten Waling (oud-leerling College Hageveld) ‘Zetelroof, fractiediscipline en afsplitsing in de Tweede Kamer 1917-2017′.
Sprekers deze avond zijn Geerten Waling (1986) en Meindert Fennema (1946).

We mogen weer naar de stembus. Meer dan ooit valt er iets te kiezen: zo’n dertig partijen, waarvan twintig nieuwe, dingen naar de kiezersgunst. Vier partijen – VNL, DENK, Nieuwe Wegen en de Vrijzinnige Partij – zijn opgericht door zogenaamde ‘zetelrovers’, kamerleden die in 2012 nog voor andere partijen waren gekozen, maar die nadien uit hun fractie zijn gestapt. Dit fenomeen bestaat dit jaar honderd jaar, maar zorgt telkens weer voor ophef. Geerten Waling, oud-Hagevelder (lichting 2004) en politiek historicus aan de Universiteit Leiden, schreef hierover het boek Zetelroof, fractiediscipline en afsplitsing in de Tweede Kamer 1917-2017.
Op 1 maart gaat Waling op Hageveld hierover in gesprek met Meindert Fennema, emeritus hoogleraar Politieke Theorie (UvA), die onlangs een nieuwe editie van zijn biografie Geert Wilders. tovenaarsleerling publiceerde bij uitgeverij Prometheus. Wilders is dan wel de beroemdste ‘zetelrover’ ooit, maar met zijn autoritaire leiderschap heeft hij een partij gecreëerd met de allersterkste fractiediscipline in het parlement. Fennema en Waling zullen, samen met het publiek, spreken over zetelroof, populisme, de toekomst van politieke partijen en de verpersoonlijking van de politiek.

Kaarten à €5,- reserveert u bij Boekhandel Blokker in Heemstede: 023-5282472.