Zee

Orkney-eilanden: Een betoverende ontdekking in Schotland

PARTNERBIJDRAGE

Schotland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en fascinerende eilanden die langs zijn kustlijn verspreid liggen. De Orkney-eilanden, een groep van ongeveer 70 eilanden in het noorden van Schotland, vormen een verborgen juweel voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur en geschiedenis. In deze blog nemen we je mee op een virtuele tour door de Orkney-eilanden en ontdekken we enkele van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die deze betoverende archipel te bieden heeft.

1. Maeshowe

Maeshowe is een van de meest opmerkelijke archeologische vindplaatsen in de Orkney-eilanden. Deze oude grafheuvel dateert uit de 27e eeuw voor Christus en is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Wat Maeshowe echt bijzonder maakt, zijn de Viking-graffiti in het interieur. Tijdens de 12e eeuw drongen Vikingen de tombe binnen en lieten inscripties achter die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. Maeshowe staat ook bekend om zijn spectaculaire winterzonnewendefeesten, waarbij de zon op het moment van de zonnewende door een smalle opening in de tombe schijnt.

2. Skara Brae

Skara Brae is een prehistorisch dorp dat rond 3100 voor Christus werd bewoond en is een van de best bewaarde neolithische nederzettingen in West-Europa. Dit UNESCO-werelderfgoed bestaat uit acht perfect bewaarde stenen huizen die onder de grond werden begraven en pas in 1850 werden ontdekt na een zware storm. Skara Brae biedt een fascinerend inzicht in het leven van de mensen die hier duizenden jaren geleden woonden, met stenen meubels en gereedschappen die nog steeds in de huizen te zien zijn.

3. Ring of Brodgar

De Ring of Brodgar is een indrukwekkende stenen cirkel en een van de meest opvallende archeologische bezienswaardigheden op de Orkney-eilanden. Deze mysterieuze stenen cirkel dateert uit het Neolithicum en bestaat uit 27 staande stenen die oorspronkelijk een veel groter complex vormden. De exacte doelstelling van de Ring of Brodgar blijft een raadsel, maar het is een prachtige plek om te verkennen en te genieten van het landschap.

4. St. Magnus-kathedraal

De St. Magnus-kathedraal, gelegen in de hoofdstad Kirkwall, is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur en een van de meest indrukwekkende gebouwen op de Orkney-eilanden. De kathedraal is genoemd naar Magnus Erlendsson, de beschermheilige van Orkney, en werd in de 12e eeuw gebouwd. Het interieur van de kathedraal is even indrukwekkend als het exterieur, met prachtige gewelven en glas-in-loodramen.

5. Churchill Barriers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Orkney-eilanden strategisch belangrijk voor de Britse marine. Om de toegang tot de belangrijke marinebasis Scapa Flow te beschermen, werden de Churchill Barriers gebouwd. Deze betonnen dammen verbinden verschillende eilanden en zorgen voor een veilige doorgang voor schepen. Tegenwoordig dienen de barrières ook als wegverbindingen tussen de eilanden en bieden ze schilderachtige uitzichten over de zee.

6. Italiaanse kapel

De Italiaanse kapel is een klein wonder op de Orkney-eilanden en een ontroerend symbool van hoop en creativiteit te midden van oorlogsomstandigheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden Italiaanse krijgsgevangenen de kapel uit twee Nissen-hutten. Ze versierden het interieur met prachtige muurschilderingen en creëerden een serene en inspirerende plek voor gebed en reflectie.

De Orkney-eilanden zijn een schat aan geschiedenis, natuurlijke schoonheid en fascinerende bezienswaardigheden. Of je nu geïnteresseerd bent in archeologie, architectuur of gewoon wilt genieten van het prachtige landschap, de Orkney-eilanden hebben voor ieder wat wils. Ben je geïnteresseerd in het bezoeken van de Orkney-eilanden? Kijk dan eens op de website van Overtocht.nl