Opera over de vrije wil: Eichmann

De Diamantfabriek presenteert op dinsdag 22 december in de Toneelschuur ‘Eichmann’. Een opera over de vrije wil van componiste Maria Alejandra Castro Espejo en toneelschrijver/regisseur Bo Tarenskeen. De muziektheaterproductie biedt zeven perspectieven op de vrije wil.

Wat gebeurt er in de hoofden van mensen die niet nadenken? Zijn wij wel vrij te noemen wanneer we handelen vanuit automatismen? En hoe klinkt gedachteloosheid eigenlijk? In 1963 publiceerde filosofe Hannah Arendt het omstreden ‘Eichmann in Jerusalem’. A Report on the Banality of Evil, een reportage van het proces tegen de SS-functionaris die logistiek verantwoordelijk was voor de massamoord op de joden. Arendt opperde de gedachte dat een bureaucraat als Adolf Eichmann geen duivel is maar een banale uitvoerder van wat hem bevolen wordt. Nog steeds staat hij symbool voor de brave, gehoorzame ‘bureaumoordenaar’ die niet nadenkt over de verschrikkelijke consequenties van zijn daden en daar ook geen schuld of verantwoordelijkheid bij voelt. Recente ontwikkelingen in de neurowetenschap werpen een heel nieuw licht op deze zaak: vrije wil, en dus verantwoordelijkheid, zijn blijkbaar illusies die we onszelf voorhouden. In de opera Eichmann voeren de makers zeven personages ten tonele. De verlichtingsfilosoof, de recidivist, de geest van Hannah Arendt, de golem en anderen proberen te doorgronden wat Eichmann vandaag de dag voor ons zou kunnen betekenen.

Maria Alejandra Castro Espejo en Bo Tarenskeen zetten met deze voorstelling hun eerste stap in het grootschalige muziektheater. In 2010 stroomden zij als jonge talenten in bij De Diamantfabriek, waar zij zich ook in de toekomst zullen blijven ontwikkelen als muziektheatermakers.

De Diamantfabriek richt zich op de ontwikkeling van excellentie binnen het muziektheater, kleinschalige opera en nieuwe hedendaagse muziek. De productiekern biedt professioneel en creatief toptalent de ruimte zich te ontwikkelen door duurzame samenwerkingsverbanden met hen aan te gaan en componisten en regisseurs opdrachten te geven voor nieuw te maken muziektheater. Zij doen onderzoek naar nieuwe vormen binnen het muziektheater, en dragen op die manier bij aan de ontwikkeling van het genre. Informatie en speeldata: www.diamantfabriek.nl