Open Dag van de Zorg: ook aandacht voor Alzheimer

Mam

“Nu mijn moeder de ziekte van Alzheimer heeft, zie ik haar niet verdwijnen, ik zie haar tevoorschijn komen.


Ik ervaar haar als een Alice in Wonderland: ze valt door de tijd heen.
Ik val haar achterna, ontdek waar ze is, wat ze beleeft, doet en zegt.
Mijn moeder is verhuisd zonder koffer, ik reis als haar bagage mee.”

De moeder van Adelheid Roosen zit in een groot bad, op de schoot van haar andere dochter, die haar liefdevol ondersteunt. De camera registreert onbeweeglijk de tedere bewegingen van de dochter en het zichtbaar genieten van de moeder. In een andere scène zit de moeder in de armen van haar schoonzoon, terwijl ze samen de ene na de andere bonbon eten. En in weer een andere scène, van bovenaf gefilmd, ligt filmmaker Roosen zelf tegen haar moeder op de grond en volgt ze haar bewegingen. Beiden dragen een incontinentieluier. In korte, maar door het vaste camerastandpunt onontkoombare en indringende scènes, probeert Roosen de belevingswereld van haar aan de ziekte van Alzheimer lijdende moeder vast te leggen en binnen te komen. Een visuele, met liefde en humor gemaakte poging tot het begrip van een ongrijpbare ziekte.

In het kader van de Dag van de Zorg, op zaterdag 19 maart, openen veel zorginstellingen hun deuren. Ook Nieuw Overbos in Heemstede doet dat. Open van 10.30 tot 13.00 uur.

Van 11.00 – 12.00 uur een optreden van theatergroep de Zingende Koffiemeisjes gevolgd door een gezond drankje en finger food; een hit bij dementerende ouderen.  Ons team geeft deze dag uitgebreide informatie over dementie, mantelzorg en vrijwilligerswerk en zal al uw vragen beantwoorden.

De foto hoort bij het verhaal getiteld ‘Mam’.