Op zoek naar planten en diertjes in de wijk

Tekst en foto: Ellen Toledo

Heemstede – Afgelopen woensdag 27 september nam ecoloog Karin Albers een groepje kinderen mee voor een leerzame wandeling door de Geleerdenwijk, om ze op een speelse manier te leren wat er allemaal groeit, bloeit en leeft in hun wijk en ze iets bij te brengen over de natuur en biodiversiteit. “En ik ga ze ook vragen wat ze hier zelf voor ideeën over hebben. Wat je in een parkje zoals dit maar ook in je eigen tuin zou kunnen verbeteren”, legt Karin uit. 

Bij het grasveld aan de Kohnstammlaan werden de kinderen ontvangen door Karin, Saskia van Dijk en Kevin Gras van gemeente Heemstede. Karin vertelde iets over zichzelf en vroeg de kinderen om in het gras drie soorten bloemetjes te plukken. Hoewel de meeste zomerbloemen al uitgebloeid waren, lukte hen dat heel aardig. Samen met Karin bekeken ze de kleurige bloemetjes die ze verzameld hadden, zoals korenbloemen, klaprozen en paardenbloempjes. Daarna bespraken ze met elkaar welke beestjes graag op bloemetjes zitten, zoals vlinders, bijen en insecten. Karin had ook nog een stapel beestenkaartjes bij zich, waaruit ze twee kaartjes mochten kiezen van beestjes die ze graag in hun woonwijk wilden hebben.  

Tijdens de middag was er ook speciale aandacht voor de egel. Als verrassing had Kevin Gras twee egelhuisjes meegenomen. Samen met Karin mochten de kinderen in het parkje een geschikt plekje voor de egelhuisjes zoeken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want het moest wel een rustig plekje zijn. Maar na grondig zoeken werd er een veilig plekje achter in de bosjes gevonden. Aan het einde van de middag was er voor de kinderen nóg een verrassing. Ze kregen allemaal een insectenhotel om thuis in de tuin op te hangen.