Ook ’t Molentje in Groenendaal vandaag open voor publiek op Nationale Molendag

Door Bart Jonker

Heemstede – Het is vandaag 14 mei Nationale Molendag, de dag dat de molens in Nederland de deuren voor het publiek openzetten. Dat geldt ook voor ons fraaie Rijksmonument ‘t Molentje, de enige molen met twee stellingen in Nederland. Zo kon je via de diverse luiken boven in de stellingen de molen verlaten als hij draaide. ’t Molentje is voor deze gelegenheid ook fraai opgetuigd met vlaggen en wimpels. Een regelrechte aanrader om eens te gaan kijken.

Ontstaan
In 1767 kocht de Schotse bankier John Hope het complete Landgoed Groenendaal, dat hij inrichtte in de Engelse landschapsstijl. In 1780 liet hij deze molen met vijzel bouwen, ten behoeve van de watervoorziening in de vijvers. Er werd echter te weinig wind te vangen om hierin volledig productief te zijn. Er werd daarom aan de overkant van de molen een stoomgemaaltje neergezet om deze taak over te nemen. Het stoomgemaaltje werd in 1842 afgebroken.

Belangrijkste renovaties
In 1913 werd de gemeente Heemstede eigenaar van het Landgoed Groenendaal. ‘t Molentje werd daardoor weer regelmatig opgeknapt. In 1989 onderging ’t Molentje een algehele restauratie, waarna het beheer van de molen werd overgenomen door Stichting Molens Zuid-Kennemerland (SMZK). In 1997 werd de vijzel opnieuw aangebracht. Er vonden twee jaar geleden grote restauratiewerkzaamheden plaats, waarbij op de molen zelf in de kap het bouwjaar en het jaar van de laatste restauratie in een rood schildje zijn aangebracht, te weten 1780-2020.

Foto: ’t Molentje in Groenendaal. Fotograaf: Bart Jonker.