Ook de kerk gaat 'groen'

Ook de kerk gaat ‘groen’

In mei 2016 heeft de kerkenraad van de PKN, Protestante Kerk Heemstede, besloten zich als kerkgemeenschap aan te sluiten bij het initiatief ‘Groene Kerken’ van Kerk in Actie.

Henk Koetsier, voorzitter van de werkgroep: “Doel is het zoveel mogelijk verduurzamen van het inkoopbeleid, alsmede besparen op energie en overgaan op alternatieve energie.” Ook de bewustmaking van de gemeenteleden staat op het programma. In de zomer van 2015 is het interieur van de Oude Kerk gerenoveerd met behoud van de prachtige akoestiek. Verwarming, licht en geluid zijn vernieuwd en een deel van de banken is vervangen door stoelen. Het naastgelegen culturele centrum de Pauwehof is een samenwerkingsverband tussen WIJ Heemstede en de Diaconie van de PKN, benut als activiteitencentrum voor senioren. Het is tevens een multifunctionele ruimte bij evenementen in de Oude Kerk en daarvoor geheel aangepast in 2015. Duurzaamheid wordt in praktijk gebracht door het gebruik van biologische koffie en thee, suiker, koffiemelk, frisdranken en wijnen. Ook schoonmaakartikelen en toiletpapier zijn nu van duurzame herkomst.

Dat geldt eveneens voor het papier dat gebruikt wordt op het kerkelijk bureau. De kosters zullen verder aandacht geven aan gescheiden inzameling van afval. Het gebruik van energie wordt nu duurzamer door de installatie van zonnepanelen op het dak van de grote zaal van de Pauwehof, waar 88 zonnepanelen geplaatst zijn. Dat gebeurde maandag 11 juni.

Op weg naar een klimaatneutraal Heemstede in 2030. Het dak was problematisch, voor ‘leken’ ziet het eruit als golfplaten, voor vaklui sandwichpanelen, waar je niet zomaar zonnepanelen op kunt plaatsen. Een van de weinige bedrijven die dat kunnen is Enegieplusdak uit Lunteren en zij plaatsten maandag de panelen op het schuine dak. Met alle medewerking van de Voorwegschool die de ruimte om te werken vrij gaf. De jonge medewerkers van het bedrijf sleepten gemakkelijk met de 20 kilo zware panelen. Die hebben geen sportschool nodig!

Ton van den Brink