Ogen en oren te kort tijdens excursies

In het voorjaar laten vogels zich goed zien en horen! Enerzijds om een territorium te markeren, anderzijds om een dame te verleiden samen te nestelen. Je komt ogen en oren tekort wil je dat allemaal in je opnemen. Daarom organiseert het IVN Zuid-Kennemerland dit voorjaar maar liefst 3 prachtige excursies in de mooiste habitats van Haarlem om het fantastische fenomeen van de voorjaarsrituelen van vogels in beeld (en geluid!) te krijgen. Elke ochtend een half uurtje vroeger, want in de vogelwereld geldt: hoe vroeger, hoe mooier.
In de 1e excursie van de reeks staan de weidevogels centraal. Zaterdag 16 april wordt gefietst door Spaarnwoude, op zoek naar de Tureluur, Grutto, Kievit, de fleurige IJsvogel of een zingende veldleeuwerik. Wie weet ziet u een jagende Slechtvalk die broedt boven in de KPN-toren! Wist u dat weidevogels veel harder zingen dan de bosvogels? Hun geluid moet veel verder reiken; een grotere afstand overbruggen. Het beleven van de wonderlijke vogelwereld staat centraal tijdens deze mini-cursus. Fiets en kijker gaan mee!
Start om 7.30 uur bij het informatiebord KPN toren in de Waarderpolder. Deelname is gratis. Aanmelden en informatie bij Luc Leermakers 06-23054796 of lucleermakers@gmail.com. Of kijk op www.ivn.nl

Vogels van Elswout
Het IVN Zuid- Kennemerland organiseert zondag 17 april haar jaarlijkse vogelexcursie op landgoed Elswout in Overveen. Op Elswout broeden ongeveer 500 paar vogels, verdeeld over 50 soorten. Soorten die je in het gebied kunt tegenkomen zijn onder andere de groene specht, buizerd, bosuil, houtsnip, nijlgans en in sommige jaren de ijsvogel. Wie het leuk vindt om het rijke vogelleven van Elswout te aanschouwen wordt van harte aangeraden mee te gaan met deze excursie. Maak op een ontspannen manier kennis vogels van duin en bos op Elswout. Deze vogelzangexcursie is uitermate geschikt voor minder ervaren en beginnende vogelaars. Wel de kijker meenemen.

Dit is een excursie in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vertrek om 8.00 uur vanaf ingang landgoed Elswout, Poortgebouw, Elswoutslaan 12a, Overveen. Deelname is gratis.

Aanmelden graag via www.np-zuidkennemerland.nl. Of bel 023-5411123. Deze vogelzangexcursie is uitermate geschikt voor minder ervaren en beginnende vogelliefhebbers.

Op de foto een veldleeuwerik.