Nix-actie supermarkten Heemstede: geen overtredingen

Tussen 7 t/m 13 september vond de landelijke actieweek ‘NIX zonder ID’ plaats. Tijdens de actieweek wilde gemeente Heemstede extra aandacht besteden aan het (spontaan) tonen van een legitimatiebewijs en het naleven van de leeftijdsgrens in de supermarkten. Omgevingsdienst IJmond heeft op verzoek van de gemeente tijdens de themaweek de supermarkten in Heemstede bezocht.

Bij drie supermarkten, Aldi, Vomar en Van der Weijden Versgemak waren geen jongeren onder de 25 jaar aanwezig die op dat moment ook alcohol of sigaretten kochten. Bij de overige supermarkten Plus, Dekamarkt, Albert Heijn en COOP is gezien dat klanten onder 25 jaar of hun ID lieten zien of dat door caissières ernaar werd gevraagd. Conclusie is dat er geen overtredingen van de Drank- en Horecawet zijn geconstateerd.

Uit gesprekken met medewerkers van de supermarkten viel op dat het doel van de actie niet altijd duidelijk was. Veelal werd gedacht dat het er om ging dat alcohol en sigaretten niet verkocht mogen worden aan klanten onder de leeftijdsgrens. Terwijl het doel van de actie er op gericht was dat de jongeren onder de 25 jaar het juist normaal moeten gaan vinden om zonder verzoek een legitimatie te laten zien.

De gemeente is tevreden dat er geen overtredingen zijn geconstateerd en zal aandacht blijven vragen voor NIX mee zonder ID!