Nieuwe Bavo maakt zich op voor betoverend schouwspel

Na een succesvolle eerste editie van ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’ maakt de kathedraal zich voor de tweede keer op voor een betoverend schouwspel. Deze keer onder leiding van Sarah Dikker – winnares van het geslaagde televisieprogramma ‘Hollands Beste Bloemstylist’. De voorbereidingen voor het spektakelstuk ‘Stairway to Heaven’ zijn al in volle gang. Dertigduizend lelieknoppen zullen zich vanuit de koepel een weg naar beneden banen, tot in het hart van de kerk. Met speciale concerten, bruidsmode van Hillenius Couture, kunstschatten en koepeltochten is het een fantastische belevenis om de Haarlemse kathedraal aan de Leidsevaart te bezoeken! Dat kan van 22 t/m 24 april.

Sinds 2005 is er een omvangrijke restauratie bezig aan de Nieuwe Bavo, de op een na grootste kerk van Nederland. Op 4 maart vond de feestelijke opening plaats van het interieur in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Architect Jos Cuypers (1861-­1949) – zoon van de befaamde bouwer Pierre Cuypers (1827‐1921) van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam – verwerkte tijdens de bouw van 1895 tot 1930 vele bloemmotieven in de kathedraal. Door de combinatie van de bloemrijke architectuur en de schoonheid van de bloemkunstwerken tijdens ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’, ontstaat volgens Royal FloraHolland een inspirerend samenspel dat bijzondere beelden op zal leveren.

Sinds de restauratiewerkzaamheden komt steeds meer naar voren dat architect Jos Cuypers een bijzonder gebouw heeft neergezet dat kan wedijveren met kerken als de Sagrada Familia in Barcelona en de Sacré­‐Coeur in Parijs. De Nieuwe Bavo kenmerkt zich door een wonderlijke mengeling van bouwstijlen: neogotisch, neoromaans, art deco, Jugendstil. Ook zijn er Moorse invloeden in het interieur te ontdekken en is zelfs de stijl van Berlage aanwezig in dit pronkstuk van Cuypers. De kathedraal, op zichzelf al een museum, staat in de top 5 van kerken die werden gebouwd in de periode van 1850 tot 1950.

Meer info? Bekijk het volledige programma, de openingstijden en de entreekosten via http://www.denieuwebavobloeit.nl