Nieuw werk in Galerie De Waag

Haarlems beeldend kunstenaar Esther te Marvelde exposeert de komende drie weken met nieuw werk in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Esther te Marvelde volgde in de jaren negentig de studie Monumentale vormgeving aan de Kunstacademie in Enschede en hield zich in de daarop volgende jaren met name bezig met het ontwerpen en maken van meubels en decors voor onder meer theatergroepen in Den Haag.

Theater moet welhaast een inspiratiebron voor haar schilderijen zijn geweest. Zelf laat Esther zich daar niet over uit, haar standpunt is dat de toeschouwer onbevangen, zonder voorinformatie, naar haar werk moet kijken. De in de Waag tentoongestelde schilderijen hebben een verbonden thema: emoties. Een breed begrip, in de litteratuur en de psychologie worden er vele vormen van emoties onderkend. Het zijn met name de universeel geldende basisemoties zoals vreugde, verdriet, angst en woede die men middels het verbeelden van gezichtsuitdrukkingen in de beeldende kunst tegenkomt. Esther te Marvelde toont deze emoties in haar schilderijen in alle gradaties waarbij zij laat zien hoe hevige gemoedsbewegingen mensen in verwarring brengt. Maar het zijn niet alleen de overduidelijke emoties zoals liefde, haat en jaloezie die zij in haar werk toont, doch ook de subtiele verbeelding van gevoelens als gevolg van zintuigelijke waarnemingen, herinneringen of fantasieen. Kortom: emoties in al haar facetten.
Bij het betreden van de expositiezaal valt op dat alle werken in blauw zijn uitgevoerd. Een opmerkelijke keuze, blauw wordt doorgaans beschouwd als de kleur van het evenwicht, de koelte, met andere woorden als een niet-emotionele kleur. Een interessante contrastrijke confrontatie, door het uitbeelden in blauw dwingt Esther te Marvelde de bezoeker als het ware tot een meer rationele benadering van een emotioneel gebeuren. Wat zij beoogt is ons middels deze werken te confronteren met het heersende misverstand dat alles “maakbaar” moet zijn, ook het beteugelen en oplossen van emotionele problemen. Want, zoals zij zegt, alles is maakbaar wat binnen het vermogen van de maker ligt! De werken van Esther te Marvelde zijn vanaf donderdag 16 juni tot met zondag 3 juli  te bezichtigen in Galerie De Waag  Spaarne 30 te Haarlem. (Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur) Op zondag 19 juni om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van deze tentoonstelling plaats Zie ook: www.kzod.nl , www.facebook.com/kunst.zijonsdoel en www.marvelde.com