Syrische Kahled nu Nederlandse nationaliteit

Nederlandse nationaliteit voor Syrische oud-columnist Heemsteder

Khaled, de Syrische journalist die van 2015 tot 2016 columns schreef in ‘de Heemsteder’ over zijn ervaringen in Nederland, is sinds woensdag 7 november Nederlander.

Met een ceremonie op het gemeentehuis in Bloemendaal werd deze officiële gebeurtenis een klein feestje. Er was een flink aantal mensen gekomen om dit mee te vieren. “Allemaal mensen die ons geholpen hebben”, zoals Khaled glunderend liet weten. Ook zijn twee dochters hebben nu de Nederlandse nationaliteit. Zijn vrouw moet nog twee jaar wachten, want de normale tijd om een nationaliteit aan te vragen is vijf jaar. Omdat Khaled van oorsprong Palestijnse roots heeft, kon hij de aanvraag ‘al’ na drie jaar indienen. Voor Khaled dus extra bijzonder en een beetje emotioneel. Want na een leven lang ‘statenloos’ te zijn geweest, kan hij nu in vrijheid over de hele wereld reizen. Zoals ook de burgemeester in zijn speech benadrukte.

Het gaat goed met Khaled en zijn gezin. Hij en zijn vrouw hebben de cursussen Nederlandse taal op een hoog niveau afgerond. Zijn vrouw is nu bezig om de benodigde papieren en examens te  behalen om als tandarts in Nederland te kunnen werken. Khaled heeft een baan en de wereld ligt nu voor hem open.