Nederlandse bowlingselectie met Heemsteedse deelname trekt de wereld in

Van 25 oktober t/m 4 december komt Team NL Bowling in actie op drie internationale evenementen: Het EK voor nationale kampioenen in Wenen, de prestigieuze World Cup in Hermosillo (Mexico) en de Wereldkampioenschappen in Las Vegas. Rondom de feestdagen is bekend of de Nederlandse selectie ook sportieve prestaties heeft om te vieren. Er is ook Heemsteedse deelname bij de heren, Jeffrey van de Wakker.

European Champions Cup 2017 | 25-28 oktober | Wenen | Oostenrijk

Drie jaar achter elkaar komt het Nederlands team al terug met een medaille van de jaarlijkse ECC. In 2014 was er goud, in 2015 zilver en brons en vorig jaar wist de 29-jarige Nicole Sanders uit Emmen brons te behalen. Ook dit jaar is zij er weer bij en gaat ze voor evenaring, maar liefst verbetering van haar prestatie in 2016. Bij de heren wordt Nederland op dit individuele evenement vertegenwoordigd door Xander van Mazijk (25 jaar) uit Scheveningen. Hij maakt zijn debuut in het Nederlands team bij de senioren.

QubicaAMF World Cup 2017 | 6-11 november | Hermosillo | Mexico

Het wordt door sommigen het meest prestigieuze bowlingtoernooi ter wereld genoemd. Dit komt mede door het grote aantal landen dat al 52 jaar deelneemt, vaak ruim boven de 80. De 53e editie is een bijzondere voor Nederland, omdat het dit jaar exact 30 jaar geleden is dat Nederland de enige World Cup wist te winnen. Voor deelnemers Michell Stinissen uit Rotterdam en Ghislaine Stigter-Van der Tol uit Nieuwegein (beiden 31 jaar) wordt het al een uitdaging om alleen al in de buurt te komen van die prestatie. Toch heeft Stigter-Van der Tol reden genoeg om de World Cup met vertrouwen tegemoet te zien. Tijdens het WK Singles in december 2016 werd zij nog vijfde.

Wereldkampioenschappen 2017 | 25 november – 4 december | Las Vegas | Amerika

Eens in de vier jaar worden de WK’s voor dames en heren tegelijkertijd georganiseerd. Voor dit WK moet ieder land zich plaatsen en dat is Nederland met beide teams gelukt tijdens de EK’s in 2016. Dat er toen bij de heren drie bronzen medailles werden behaald betekent niet dat ook op het WK medailles verwacht worden. Het Nederlands team neemt het op tegen de mondiale top, waarbij de meerderheid de sport fulltime beoefent.

Het damesteam van bondscoaches Ton Plummen en Dan French bestaat uit:

– Denise Blankenzee               17 jaar  Julianadorp       (Europees kampioen jeugd, april ’17)

– Ghislaine Stigter-Van der Tol               31 jaar  Nieuwegein

– Kelly French-Plummen                        28 jaar  Heerlen

– Maxime de Rooij                                 23 jaar  Anna Paulowna

– Nicole Sanders                                   29 jaar  Emmen

– Simone Boonstra                                28 jaar  Hoofddorp

Het herenteam van bondscoaches Ron van den Bogaard en Michael Sassen bestaat uit:

– Jeffrey van de Wakker                         28 jaar  Heemstede

– Johnny Spil                                        30 jaar  Rotterdam

– Mark Jacobs                                      29 jaar  Nieuwegein

– Michael Kok                                       30 jaar  Haarlem

– Xander van Mazijk                               25 jaar  Scheveningen

– Yorick van Deutekom                          19 jaar  Julianadorp

Bij de foto: Per 1 september 2017 gaat de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) een exclusieve samenwerking aan met het gerenommeerde sportmerk ERIMA. Zo spelen alle nationale selecties de komende drie seizoenen in ERIMA kleding.