Naar de knoppen in Haarlemmerhout

Zondag 6 maart organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een knoppenwandeling in de Haarlemmerhout; een eeuwenoud stadsbos met eiken, beuken en linden. De Haarlemmerhout is een bos vol geheimen met een lange geschiedenis. Wat speelde zich af tussen het bevallige groen en wat zag het bos wat wij niet meer weten? Zelfs werd het ooit het 8e wereldwonder genoemd! In deze IVN-excursie wordt ingegaan op de geschiedenis van de Haarlemmerhout en over hoe bomen de winter doorkomen. U gaat kijken naar hoe en waaraan bomen te herkennen zijn.

Ooit strekte de Haarlemmerhout zich uit langs de Hollandsche kuststrook en was het vele malen groter dan heden ten dage. Varkens deden zich te goed aan de vele eikels en werden beschermd door jachtopzieners. Een houten omheining strekte zich uit om de burgers buiten te houden en de dieren binnen. Over het hek klimmen hield je wel uit je hoofd want daar stond een zware boete op. De Hout was eigendom van de Graven van Holland en zij nodigden de Haarlemse bestuurders regelmatig uit voor een jachtpartij.

Het bos diende vele doeleinden en door houtkap, oorlog en ontginning nam het in volume sterk af. Er kwam nieuwe aanplanting voor het bos. De Haarlemmerhout is mede beroemd door zijn vele oude bomen.

Gaat u mee met de wandeling? Vertrek is om 11.00 uur bij restaurant Dreefzicht, Fonteinlaan, Haarlem. Duur: 1,5 uur. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Informatie: Hans Kerkhoff, 023-528 8577 of www.ivn.nl/zuidkennemerland