Na anderhalve eeuw alsnog grandeur voor Landhuis Elswout

Bloemendaal – Donderdag 1 juni vond de feestelijke opening plaats van landhuis Elswout op het gelijknamige landgoed in Overveen. Daarmee is het landhuis bijna anderhalve eeuw na de start van de bouwwerkzaamheden eindelijk voltooid. Ondernemer Luigi Prins (Cobraspen Groep) bouwde het rijksmonument af volgens de originele negentiende-eeuwse interieurtekeningen van architect Constantijn Muysken. Tijdens de openingsceremonie ontving Prins voor zijn inspanningen ter behoud van monumentaal vastgoed bovendien de prestigieuze Ondernemerspenning, uit handen van de burgemeester van Bloemendaal.

De openingsceremonie werd verder opgeluisterd door een spetterende show, gechoreografeerd door Marc Forno. Daarmee vormde de opening het passende slot van een drie decennia omspannend passieproject, het levenswerk van eigenaar en vastgoedinvesteerder Luigi Prins. Hij heeft het landhuis afgebouwd naar het ontwerp van de negentiende-eeuwse eigenaar Willem Borski III en diens architect Constantijn Muysken.

“Wat in de jaren negentig van de 20e eeuw begon als een ambitieus plan om landhuis Elswout af te bouwen, bleek een langjarige proef van volharding”, blikt Prins terug. “Gesterkt door de visie van Borski en Muysken hebben we het onmogelijke nu toch weten te realiseren en is het resultaat alle tijd, kosten en hoofdbrekens meer dan waard.”

Prins heeft het monumentale landhuis inmiddels in gebruik als hoofdkantoor van Cobraspen Groep.

Ondernemerspenning

Een bijzonder moment in de openingsceremonie was de erkenning van Luigi Prins’ verdiensten ter behoud van monumentaal vastgoed. Onverwacht voor zowel de genodigden als de gastheer zelf, reikte Elbert Roest, burgemeester van Bloemendaal, hem de Ondernemerspenning uit. Prins ontving de prestigieuze onderscheiding vanwege zijn inzet voor het restaureren en transformeren van monumentaal vastgoed. Daarmee heeft hij onder meer het voortbestaan van het voormalige CSM-fabrieksterrein in Halfweg (tegenwoordig SugarCity), het voormalig hoofdkantoor van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland in Bloemendaal (PEN-gebouw) en nu dus ook landhuis Elswout in Overveen veiliggesteld.

Interieur van Elswout. Foto aangeleverd door Cobraspen Groep.