Monumenten geven hun geheimen prijs in tweede weekend van september

Bloemendaal – Gisteren en vandaag, zaterdag 11 en zondag 12 september, konden belangstellenden een keur aan monumenten bezoeken in hun regio. Vorig jaar viel het jaarlijkse evenement in het water door bekende redenen maar gelukkig konden dit jaar historische panden, kerken, tuinen, begraafplaatsen en nog veel meer bezienswaardigheden kosteloos worden bezocht, met inachtneming van de ‘anderhalve meter’. Beide dagen waren een schot in de roos aan de hoeveelheid fietsen bij de deelnemende monumenten te zien. De Historische Vereniging Heemstede en Bloemendaal en Stichting Ons Bloemendaal sloegen voor de gelegenheid de handen ineen en organiseerden fietstochten langs open monumenten. Het weer werkte dit weekend prima mee. Nergens was het heel druk maar af en aan konden de bezienswaardigheden op belangstellende bezoekers rekenen.

Zo’n weekend waarin een aantal monumenten zijn deuren opent is dé manier om bijzondere gebouwen eens van binnen te bekijken, gebouwen waar je misschien al honderd keer voorbij bent gereden of gelopen. Sommige bouwwerken zijn maar eens of tweemaal per jaar geopend voor publiek. Het loont de moeite om de Open Monumentendagen in je agenda aan te kruisen. Bij sommige monumenten moest je van tevoren wel even reserveren als er een rondleiding was. Dat gold bijvoorbeeld voor de watertoren van Overveen. Half verscholen tussen de bomen is het indrukwekkende bouwwerk vanaf de Zeeweg in een flits te zien maar het drukke verkeer aldaar eist meestal alle aandacht op. Dit weekend kon je de toren eens van heel dichtbij bekijken. Een geweldige attractie terwijl het in eerste instantie een gewoon functioneel pand is: opslag van water van voor de moderne waterleidingvoorzieningen. De toren is in 1898 gebouwd door architect Jan Schotel en meet ruim 30 meter hoog. Ooit waren er plannen om er een uitkijkpost van te maken of te verkopen. Gelukkig heeft eigenaar PWN Waterleidingbedrijf dat niet gedaan en kunnen bewonderaars de toren in. Het ronde bakstenen gebouw lijkt wel iets op een toren van een kasteel, dat komt door de kantelen bovenaan. Hoewel het een functionele toren was heeft de architect er een mooi bouwwerk van gemaakt, het is tegenwoordig Rijksmonument.

Vrijwilligers van de beheer-stichting zorgden voor rondleidingen, waaronder een gang naar de top. Deze activiteit was in trek en wie niet had gereserveerd via de website (Nationaal Park) ving bot. Toch bood de benedenverdieping ook al veel te zien, zo was er een indringende fototentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en het duingebied. De Zeeweg, waaraan de watertoren ligt, bestaat 100 jaar en ook hier is aandacht aan besteed via een paar juweeltjes van oude foto’s, te zien bij een pand dat vlakbij de watertoren staat.

Een andere reden om tijdens Open Monumentendagen op pad te gaan is om eens van dichtbij mee te maken hoeveel enthousiasme er is bij de betrokkenen van de monumenten. Het zijn vrijwilligers die echt hun hart verpand hebben aan ‘hun’ monument. Ze zijn trots dat een gebouw van weleer er nog is en laten bezoekers graag kennismaken met de geschiedenis die het herbergt. Natuurlijk: foto’s en informatie van monumentale bouwwerken zijn te vinden archieven, in boeken en uiteraard op internet. Maar er zelf in ronddwalen, de geur opsnuiven en je gedachten laten gaan over de soms honderden jaren eerder toen er ook mensen liepen of er misschien aan hebben gebouwd. Een stap terug in de tijd, dat doe je wanneer je monumenten bekijkt en bezoekt.

Naast de watertoren waren onder meer de kapel aan de Potgietersweg, de Joodse begraafplaats aan de Tetterodeweg en de grote kerk in Vogelenzang geopend in de gemeente Bloemendaal.

Bij de foto: Bij de watertoren van Overveen was ook aandacht voor de 100-jarige Zeeweg. Op de foto’s de eerste horeca aan de nieuwe weg.