Molendagen in Heemstede en andere plaatsen

In het weekend van 14 en 15 mei organiseert vereniging ‘De Hollandsche Molen’ in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillig Molenaars de Nationale Molendag. Tijdens dit evenement gaan ruim 950 molens verspreid door heel Nederland open voor het publiek. In Noord-Holland doen 69 molens mee, waaronder de molen bij het wandelbos Groenendaal in Heemstede en drie molens in Haarlem (molen van de Schoterveenpolder, de Adriaan en de Eenhoorn). Genoemde molens draaien beide dagen van het weekend en zijn open voor bezichtiging.

Om deze dag nog aantrekkelijker te maken, organiseren vele molenaars extra activiteiten zoals molenmarkten, fietstochten, pannenkoeken eten en spelletjes. Voor de kinderen is op iedere molen een gratis Molen Doe-boekje beschikbaar. En in het kader van haar 40-jarig bestaan, organiseert het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde een bakwedstrijd. Meer informatie vind je op www.molens.nl

Tijdens de 44ste Nationale Molendag staat het beleven van de molen centraal. Deze iconen sieren al eeuwen ons landschap en staan symbool voor Nederlandse daadkracht. De indrukwekkende molens, aangedreven door wind en water, beleef je het beste wanneer je er in staat. Daarom nodigen de molenaars iedereen van harte uit juist in hun molen een kijkje te nemen. Hier leer én ervaar je hoe specerijen, hout, granen, krijt, zaden en veel meer grondstoffen tot onze vaak alledaagse gebruiksproducten worden verwerkt.

In Noord-Holland zetten 69 molenaars de deuren van hun molen open. Bij de molen van de Schoterveenpolder in Haarlem en De Eersteling in Hoofddorp kun je pannenkoeken eten. En bijna alle molenaars leiden je met plezier rond door de molen.

De Nationale Molendag wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.