Mix tussen pop, klassiek en tango

Marnix Ducroock, Haarlemse songwriter en gitarist, presenteert op vrijdag 26 augustus zijn eerste cd ‘Psycho Body Flamenco’ in de Doopsgezinde kerk in de Frankestraat. Organisator van de albumpresentatie is de Stichting Gitaarlem, die zich meer wil inzetten op talentontwikkeling in muziekstad Haarlem. Vooral met Haarlemse talentvolle songwriters op Haarlemse locaties.

Met het jaarlijkse Gitaarlem Talent Award zet Gitaarlem zich al in om jonge talentvolle singer-songwriters een podium te bieden in de stad. Deze albumpresentatie is een logisch vervolg op de talentenjacht. Michael Struis, drijvende kracht bij Gitaarlem: “In 2014 kwam Marnix af en toe het Huis van Gitaarlem binnenwandelen en begon spontaan te spelen. Hij gebruikt zijn gitaar als een soort van percussie-instrument, geïnspireerd door zowel Paco de Lucia als Syd Barrett. Dat levert spannende muziek op. Nu dan eindelijk gebundeld op cd.”

Marnix Ducroock is een graag geziene muzikant in de regionale popscene en speelt net zo makkelijk rock and roll als op zijn akoestische gitaar flamenco. Een brede oriëntatie, die begon met het luisteren naar de vroege Pink Floyd en King Crimson. Toen Marnix op zijn vierde levensjaar voor het eerst Pink Floyd hoorde, wist hij dat muziek maken zijn leven zou worden. “Op mijn zevende ben ik op gitaarles gegaan. Ik moest eerst op klassieke les gaan van mijn ouders. Die gitaarleraar was een hele goede flamencogitarist, dus binnen een paar jaar heb ik ook flamenco geleerd. Vervolgens ben ik mijn eigen nummers gaan maken met een mix tussen pop, klassiek en flamenco,” legt hij uit.

De muziek van Marnix op zijn debuutalbum Psycho Body Flamenco laat zich het best beschrijven als Paco de Lucia meets Syd Barret. Samen met zijn begeleiders ‘The Last Wave’ speelt Marnix Ducroock het album integraal in de monumentale kerk uit de vijftiende eeuw dat bekend staat om zijn akoestiek. Tussen de nummers door vertelt hij waar hij de inspiratie vandaan haalt voor de psychedelische flamenco.

Het concert vindt plaats in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem en begint om 20.15 uur (zaal open 19.45 uur). Kaarten à 10 euro kunnen gereserveerd worden via gitaarlem@gmail.com maar zijn ook bij de kassa van de Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24, Haarlem te koop op de avond zelf.