Meest geliefde werken van J.S. Bach in Cruquiusmuseum

Bij het schrijven van de zes cellosuites lijkt het of J.S. Bach zich verplicht heeft om voor de monofone cello een polyfoon stuk te schrijven. Men spreekt in dat verband van imaginaire polyfonie, die tot stand komt door akkoorden en arpeggio’s, en door gebruik te maken van een onder- en een bovenstem die na elkaar worden gespeeld. De suites worden gekenmerkt door een grote variëteit aan speeltechnieken, een grote emotionele lading en interactie tussen de stemmen. De intimiteit van de stukken heeft ertoe geleid dat de suites tot de meest geliefde werken van J.S. Bach worden gerekend.

Celliste Lucia Swarts studeerde bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 1982 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. In haar eindexamenjaar maakte ze haar debuut in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw als prijswinnaar in de serie New Vintage, een serie voor talentvolle jonge musici. Naast haar vele solistische optredens heeft ze heeft zich toegelegd op het spelen van kamermuziek uit alle periodes van de muziekgeschiedenis. Ze speelt in ensembles als het ASKO Schönberg Ensemble, de Residentie Bach Ensembles, het Apollo Ensemble. Ze is sinds 1983 eerste celliste in het Barokorkest van De Nederlandse Bachvereniging.Lucia Swarts is zowel hoofdvakdocente moderne cello als barokcello aan het Koninklijk Conservatorium.

Lucia Swarts speelt de prachtige cello suites nummer 1, 2 en 5 van J.S. Bach en van Gabrielli de ricercares 1, 3 en 5.

Dit concert met celliste Lucia Swarts kunt u bijwonen op zaterdag 24 februari om 20.15 uur in Museum de Cruquius.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.CruquiusConcerten.nl of aan de kassa van schouwburg de Meerse 023-5563707. De toegangsprijs is € 22,50.