Luchtfotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op zondag 7 augustus is er in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis een lezing over luchtfotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vijf jaren Duitse bezetting van Nederland ging er haast geen dag voorbij of ergens hoog in het Nederlands luchtruim zoemde het sonore geluid van een geallieerd verkenningsvliegtuig. De enige wapens die de piloot bij zich had waren hoogte, snelheid en… camera’s. Het resultaat van deze verkenningsvluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn miljoenen luchtfoto’s, doorgaans van een verbluffende kwaliteit. Deze luchtfoto’s werden door het geallieerde opperbevel niet alleen gebruikt om toekomstige strijdplannen uit te stippelen, maar ook om Duitse troepenbewegingen nauwlettend in de gaten te houden. Thierry van den Berg vertelt in de lezing hoe dit in zijn werk ging en toont de resultaten van deze luchtopnames. De lezing vangt aan om 14.00 uur in de presentatieruimte van het museum. Organisatie ligt in handen van Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk, op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang voor volwassenen €3,50, voor kinderen van 8 tot 12 jaar, €2,50 en kinderen jonger dan 8 jaar kunnen gratis naar binnen, net als houders van een veteranenpas.

Openingstijden van het fort: 11.00 tot 17.00 uur
Inlichtingen: info@arg1940-1945.nl en www.arg1940-1945.nl