‘Loont om afval goed te scheiden’

Voor het tiende achtereenvolgende jaar heeft Meerlanden tijdens de Landelijke Compostdag op zaterdag 19 maart gratis compost aangeboden aan inwoners van Heemstede. Wethouder Remco Ates en vertegenwoordigers van Meerlanden deelden zakken MeerCompost uit aan de inwoners als beloning voor het gescheiden aanleveren van hun organische afval uit keuken en tuin (GFT).

“De Heemstedenaren scheiden hun afval goed. Desalniettemin zit er nog steeds veel GFT in ons restafval. Het vergisten en composteren van GFT is goedkoper dan het verbranden van restafval. Bovendien worden de producten die gemaakt worden van ons GFT weer ingezet in de gemeente waardoor de kringloop mooi rond is. Het loont dus om organisch afval uit keuken en tuin goed te scheiden,” aldus Remco Ates.

Gratis moestuin
Met het ophalen van MeerCompost ontvingen inwoners ook groeipapier met kruidenzaadjes erin verwerkt. Voordat het groeipapier in de grond zou worden geplant in afwachting van verse kruiden, riep de tekst op het groeipapier inwoners op om het collectieve platform beginvanietsmoois.nl te bezoeken en de Facebookpagina van dit initiatief ‘leuk te vinden’ (inclusief het meest recente bericht over de Compostdag). Uit alle Begin van iets moois Facebook fans trekt Meerlanden straks drie personen die voor één jaar een gratis moestuin met fruitboom van Fruit Your World cadeau krijgen. Deze actie loopt tot en met 31 maart en de winnaars worden op 4 april via Facebook bekend gemaakt.

“Het scheiden van GFT is letterlijk het begin van iets moois; het levert onder meer goede kwaliteit compost op dat de bodem van tuinen energie geeft. Met het initiatief Begin van iets moois willen wij inwoners uit de regio net zo enthousiast maken voor afval scheiden als wij dat zijn. Zo werken we met elkaar aan een circulaire economie gebaseerd op hernieuwbaarheid en hergebruik,” aldus Angeline Kierkels, algemeen directeur Meerlanden.

Meer dan 50 werknemers van Meerlanden hebben in 14 gemeenten op 17 locaties ruim 55.000 zakken MeerCompost uitgedeeld in de regio Haarlemmermeer en Duin- en Bollenstreek. Deze compost is gemaakt van 1.250.000 kilo ingezameld GFT uit de regio.