Liederen verbonden door diepe emoties liefde, afscheid en dood

Zaterdag 27 oktober wordt de prachtige liederencyclus Les nuits d’ été  (Zomernachten) van Hector Berlioz uitgevoerd door de van oorsprong Zweedse Mezzosopraan Helena van Heel. Dit concert vindt plaats in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein Heemstede en begint daar om 20.15 uur. Vooraf is er een lezing, om 19.15 uur.

De liederen zijn verbonden door de diepe emoties liefde, afscheid en dood. Deze bijzondere liederencyclus is te horen in een intieme setting voor strijkkwartet en zang. Er zullen ook andere werken worden uitgevoerd van o.m. Wilhelm Peterson-Berger, Gideon Klein en Max Knigge.

Helena van Heel heeft haar muzikale wortels liggen in de Zweedse koortraditie. Haar muziekstudie in Piteå (Zweden), met een Masterdiploma in zang (cum laude) en  muziekeducatie, werd gevolgd door aanstellingen bij het Eric Ericsons Kamerkoor, het Zweeds Radiokoor en later het Nederlands Kamerkoor. Helena zong onder meer met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta. Zij werkte o.a. met de dirigenten Frans Brüggen, Reinbert de Leeuw en trad ze o.a. op met het Asko/Schönberg Ensemble, Barok Opera Amsterdam. Ook was zij te horen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw/Amsterdam en de Doelen /Rotterdam.

Het Spinoza Strijkkwartet wordt gevormd door vier meesters op hun instrument die hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend hebben. Vier avontuurlijke geesten met zeggingskracht.

De lezing door Max Knigge zal gaan over hoe de stroming ‘Romantiek’ zich in de muziek van de 19e eeuw vertaalt.  Welke invloed heeft dit op Berlioz en wat heeft Berlioz betekent voor de ontwikkelingen in de jaren daarna? Een spannend verhaal over een gepassioneerd kunstenaar, geïllustreerd aan de hand van zijn wonderschone lied-cyclus ‘Les Nuits d’Ete’.

De entree bedraagt €19,50. Kaarten via: www.podiaheemstede.nl , de theaterlijn 023-5483838 of op de avond van het concert aan de zaal.