Lezing ‘Heemstede in de Gouden Eeuw’

Heemstede – Wat was de Gouden Eeuw voor een dorp als Heemstede? Kan je wel zo daarover spreken na al die discussies over slavernij en andere schaduwzijdes? Op 7 zondag oktober gaat Marjolein ’t Hart dit bespreken op de jaardag van de Vrienden van de Oude Kerk. Aansluitend geeft Piet Hulsbos uitleg over het bijzondere orgel in de Kerk en zal uiteraard ook wat orgelwerken spelen. Belangstellenden zijn welkom om 15.00 uur in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein.

Gouden eeuw
Marjolein ’t Hart is emeritus hoogleraar in de Geschiedenis van Staatsvorming in Mondiaal Perspectief aan de Vrije Universiteit en gastonderzoeker aan het Huygens Instituut (KNAW). Marjolein heeft diverse publicaties op haar naam staan specifiek over de Gouden Eeuw; precies ook de periode waarin de Oude Kerk werd gebouwd. In haar inleiding richt zij zich op wat de Tachtigjarige Oorlog oorspronkelijk betekende voor zowel de gewone man/vrouw als voor de elite, voor zowel de blekersknecht als voor een machtige man als Adriaan Pauw. Marjolein legt op de jaardag van de Oude Kerk uit hoe de Oorlog een Gouden Eeuw met vele rijkdommen bracht, terwijl de sociale ongelijkheid een enorme groei doormaakte. Heemstede kon profiteren van de nabijheid van krachtige steden als Amsterdam, Leiden en Haarlem, maar de oorlogsellende trof vaak vooral het kwetsbare platteland. Tot voor kort woonde Marjolein ’t Hart in Heemstede en was zij ook actief in de Gemeenteraad. ‘Heemstede in de Gouden Eeuw’ is dus bij Marjolein in zeer goede handen.

Bolderorgel
Na de lezing zal Piet Hulsbos ons vertellen over het bijzondere orgel in de Oude Kerk. Een aantal van de belangrijkste kenmerken passeert de revue, diverse registers zullen apart worden gedemonstreerd. Aansluitend speelt hij enkele orgelwerken die goed passen bij het barokke karakter van dit éénklaviers instrument met pedaal. En uiteraard is erg gelegenheid om vragen te stellen en in dit prachtige Bolderorgel van dichtbij te bekijken.

De jaardag van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk is voor eenieder vrij toegankelijk, de Oude Kerk bevindt zich aan het Wilhelminaplein.

Foto: Marjolein ’t Hart.