Lezerspost: ontsluiting parkeergarage volledig aan de Binnenweg

Wie de Vomar-kwestie in Heemstede in de media volgt, kan de indruk hebben gekregen dat een en ander, op wat kleine punten na, beklonken is. Een inrit naar de parkeergarage aan de Eikenlaan en een uitrit aan de Binnenweg zou een ‘win-win’ zijn voor iedereen, aldus Hoorne Vastgoed. En laat hier nu net één van de belangrijkste knelpunten zitten tussen projectontwikkelaar en omwonenden. De ontsluiting van de parkeergarage is al lang een heikel punt.

Al jaren zijn allerlei varianten gepresenteerd. Eén ding stond volgens alle politieke partijen voorop: de ingang zou zo ver mogelijk van de bewoners afliggen om geen overlast bij hun huizen te veroorzaken.

De projectontwikkelaar stelt een ingang naar de parkeergarage via de Eikenlaan voor. Dat zou de overlast halveren en een win-win situatie voor de bewoners zijn. Maar dat is natuurlijk geen win-situatie voor de bewoners. Ook al lijkt de helft schappelijk, het is de helft van een enorme stroom verkeer die er nu niet is. De bewoners krijgen naast verkeer van personeel, overig bestemmingsverkeer en vrachtverkeer voor laden en lossen, ook nog eens het bezoekersverkeer. De inrit naar de parkeergarage naast de toegang voor vrachtwagens via hetzelfde ‘gaatje’ is vragen om problemen. Een nog onveiligere situatie in een zeer kinderrijke buurt. De benauwde verkeerssituatie aan de Eikenlaan laat dit simpelweg niet toe.

Wil je een écht goede situatie, dan is de ontsluiting van de parkeergarage volledig aan de Binnenweg. Op die manier hebben de winkeliers hun gewenste doorstroom aan bezoekers en tevens halverwege de winkelstraat een mooi geïntegreerde in- en uitrit voor de extra parkeerplaatsen. De Vomar wil deze oplossing. Dat is veel logischer dan een inrit op een locatie waar de winkel niet zit. Bewoners worden niet direct geconfronteerd met een onveilige en onredelijke toename aan verkeer. De Eikenlaan is nog altijd een woonstraat. In tegenstelling tot de Binnenweg is die niet berekend op het absorberen van extra verkeer. De projectontwikkelaar zelf geeft de voorkeur aan deze oplossing. Echter hij durft dit niet zo bij de politiek neer te leggen na alle tegenslagen in Heemstede. Hij wil pas meegaan in deze oplossing als die ook politiek wordt gedragen.

Volgens BBO (Buurtgenot-en Binnenweg Oost) is het geen kwestie meer dat de ontsluiting op de Binnenweg niet zou kunnen, maar een kwestie van willen. Iedereen geeft de voorkeur aan deze oplossing. Het gaat dus om de wil dit ook zo te realiseren met als resultaat een goed geïntegreerde, veilige ontsluiting voor de in- en uitrijdende auto’s van de parkeergarage via de Binnenweg. Dan is het uiteindelijk een grote winst voor alle partijen in Heemstede, inclusief de politiek!

Op 8 november van 20.00 tot 21.30 uur wordt hierover gesproken, in De Pauwehof, Achterweg 19, Heemstede.

Fieke Kooi, Namens Buurtgenot-en Binnenweg Oost (BBO)