Lezerspost: ‘Kom in verzet tegen komst ‘gigant’ Bauhaus’

Een paar weken geleden kondigde het Haarlems Dagblad de mogelijke komst van de bouwmarktketen Bauhaus in Cruquius aan. Bauhaus heeft een terrein aangekocht van 8.000 m2 waarop de bouwmarkt en parkeergelegenheid gerealiseerd zullen worden. Bauhaus verkoopt naast bouwmaterialen ook alles wat je nodig hebt voor de aanleg en het onderhoud van je tuin, dierbenodigdheden, kerstversieringen, etc.

Dat ‘lijkt’ een mooie aanwinst voor de regio te worden. Maar zal dat in de praktijk ook zo uitpakken?

Bauhaus zal door zijn formule en bedrijfsgrootte méér dan een geduchte concurrent zijn voor alle bouwmarkten in de regio. Gamma, Praxis, maar ook onze Heemsteedse bouwmarkten zullen heel veel last hebben van een dergelijke gigant, met als gevolg dalende omzetten. Ook de regionale tuincentra en anderen kunnen een substantieel omzetverlies tegemoet zien.

Het is niet denkbeeldig dat er door de schaalgrootte van dergelijke projecten, nog meer ‘gaten’ in onze dorpscentra vallen. Willen we het feit dat er meer lege winkels te verwachten zijn eigenlijk wel accepteren?

Bauhaus heeft een enorm aanzuigende werking voor consumenten in de regio Kennemerland, waardoor de verkeersdruk op de Heemsteedse Dreef en de Cruquiusweg nog groter wordt. En dan zijn de wijken Slottuinen en Wickevoort nog niet eens gebouwd!

Heemstede staat niet alleen in het gevoel de verkeersdruk ons dorp te moeten beteugelen. Ook raadsleden uit Hoofddorp hebben vragen gesteld over bouwactiviteiten in Cruquius met betrekking tot de verkeersdruk aan hun kant van de Ringvaart.

CDA-Heemstede maakt zich zorgen over de gevolgen van deze grootschalige ontwikkelingen net aan de andere kant van onze gemeentegrens en roept het bestuur van Heemstede op om in actie te komen, verzet te organiseren.

René Janus, namens CDA Heemstede