Leuke dingen te doen in Haarlemmer Kweektuin

NME-Haarlem organiseert in juli een excursie door de Haarlemmer Kweektuin en twee watersafari’s in dezelfde tuin. De eerste activiteit is voor jong en oud en de tweede voor kinderen. Dieren spelen niet alleen bij de safari’s, maar ook bij de wandeling een hoofdrol.

Dieren beleven de natuur met al hun zintuigen. Ze jagen op zicht en gehoor, soms zelfs op reuk of gevoel. Neem rozen; de meeste hebben stekels en veel rassen geuren heerlijk (gevoel en reuk). Bij de keuze laten wij ons meestal eerst verleiden door het uiterlijk van de bloem (zicht). Vooral botanische soorten worden graag door hommels en bijen bezocht en die verraden hun aanwezigheid meestal met gezoem (gehoor). Haast alle zintuigen zijn hiervoor aan bod geweest, behalve smaak. Maar de roos kan die ook prikkelen. De bloemblaadjes zijn eetbaar en er wordt rozenwater van gemaakt, dat veel in de mediterrane keuken wordt gebruikt. Wie deelneemt aan de excursie op zondag 17 juli, gaat ervaren hoe de dieren hun zintuigen gebruiken en leert hoe hij of zij dat zelf ook kan doen.

Op 19 en 26 juli kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar deelnemen aan een watersafari. Ze moeten wel beschikken over een zwemdiploma. Niet dat ze te water moeten, maar voor de veiligheid. Met schepnetten gaan ze op zoek naar waterbeestjes. De ervaring heeft geleerd dat er in het water van de Haarlemmerkweektuin heel veel soorten leven. Niet alleen kikkers en salamanders, maar ook roofkevers, zoals de geel gerande en de zwarte waterkever. Een andere rover is de nimf van een libel. Met zijn grote klapkaak vangt hij alle beestjes die daar in passen. Ook onder water is het dus eten en gegeten worden. De gevangen beestjes worden met de begeleiders op naam gebracht en weer teruggezet.

De wandeling begint om 11.00 uur en wie mee wil lopen hoeft zich niet vooraf aan te melden. Deelname is €3; ter plekke te voldoen. Voor de deelname aan de safari’s moet men zich wel aanmelden. Het liefst via nmeactiviteiten@haarlem.nl. Of bel: (023) 511 47 02. De watersafari’s beginnen om 14.00 uur en duren tot 16.00 uur; deelname: € 3, ter plekke te voldoen. De Haarlemmer Kweektuin vind je aan de Kleverlaan 9.