Zandvoort – Terwijl wij nog steeds te maken hebben met beperkende maatregelen in verband met het coronavirus is helaas ook het vogelgriepvirus weer opgedoken in Nederland. En omdat veel mensen nu de natuur intrekken voor een stevige wandeling willen we toch even laten weten wat je wel en beter niet kunt doen als je een zieke of dode vogel aantreft. Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor mensen (zoönose). Tot nu toe zijn de varianten die zijn vastgesteld bij vogels (H5N8 en H5N1) geen varianten met een groot risico voor mensen. Er zijn op dit moment dan ook geen besmettingen bij mensen. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact met besmette vogels.
Hoe herken je vogelgriep?
Watervogels die besmet zijn, worden snel ziek en kunnen al na een paar dagen doodgaan. De verschijnselen zijn: ademhalingsproblemen, draaien met nek en kop, niet kunnen staan of de vleugels niet goed kunnen openen. Bij de besmetting van vogels zijn vooral watervogels zoals eenden, meeuwen, meerkoeten, steltlopers, waterhoentjes, zeekoeten, zwanen en ganzen de dupe. Een minder groot risico is er voor roofvogels en kraaiachtigen, maar ook zij kunnen besmet zijn. Andere vogels zoals duiven, kleine zangvogels en spechten lopen geen risico.
Waar moet je op letten?
Omdat het soms niet direct duidelijk is of de vogel besmet is of niet, adviseert de Dierenbescherming om geen risicovogels met blote handen aan te raken. Zie je een zieke of gewonde vogel uit de risicogroep, bel dan de dierenambulance (088 – 811 36 80). Tref je een dode vogel aan, neem dan contact op met het speciale nummer van de Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) 030 – 253 7925 (bij 1 of 2 vogels) of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 045 – 546 31 88 (bij 3 of meer vogels). Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.
Foto aangeleverd door Dierentehuis Kennemerland.