Lenterace op het ‘Spaarne’ perfect georganiseerd

Nog nooit schreven er zoveel teams in bij de Lenterace van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging ‘Het Spaarne’. Anke van der Laan van Het Spaarne vertelde zondagochtend bij de start van de acht-met-stuurman dat er 340 teams klaarstonden met 1348 deelnemers. Nog nooit zoveel!

Of de taartenbakkers, allemaal Spaarneleden die traditioneel voor de deelnemers eigen taarten bakken, hiermee uitkwamen? Om tien uur leek er nog genoeg op de tafels te staan, maar werken op het water maakt hongerig. De buurt rond de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging ‘Het Spaarne’ aan het Marisplein, tegen de grens met Haarlem, stond vol met botenwagens. Ook het vaargebied van de ringvaart vanaf de Bennebroekerbrug tot het Spaarne voorbij de Crayenestervaart werd drie keer twee uur afgesloten voor bootverkeer. Deze voorjaarsklassieker heeft een schitterend parcours van 4,5 km voor volwassenen en 2 km voor junioren. De roeiwedstrijd begon voor volwassenen op de ringvaart nabij de wijk Merlenhoven ter hoogte van de COOP en eindigde voor het clubgebouw aan het Spaarne. Junioren startten op het Spaarne, net iets ten noorden van het Theehuis te Cruquius.

Deze Nationale wedstrijd is sinds jaar en dag populair onder zogenaamde veteranenroeiers. Dat zijn roeiers vanaf 27 jaar oud tot ver voorbij de 70. Het mooie parcours leent zich perfect voor deze wedstrijden. Er zijn dan ook vele oud-toproeiers die deelnemen, bijpraten  en natuurlijk de taart willen proeven. Opvallend was hoe snel de boten na elke race uit het water werden getild en door de roeiers en vrijwilligers weggebracht werden. Het liep gesmeerd en het publiek vermaakte zich op de terrassen, of zittend in het gras. Prachtige plaatjes, een molen op de achtergrond, met de roeiers als de harde werkers, gedisciplineerd in hun ritme, die de finish tussen de boeien haalden. Heerlijk in de zon, aan het water en genieten van het warme weer, zo was het zondag aan het Marisplein in Heemstede. Provincie Noord-Holland, gemeenten Heemstede, Haarlem en Haarlemmermeer en een aantal sponsoren maakten dit evenement mogelijk evenals vele vrijwilligers.

Ton van den Brink