Sander van Willigenburg

De lente ingeluid met romantische Spaanse en Duitse klanken

Een romantisch begin van de lente wordt het op 1 april als het HPhO speelt in de Pinksterkerk Heemstede met het romantische programma ‘Primavera romántica’.
Hoogtepunt van de middag is het wereldberoemde Concierto de Aranjuez met gitarist Sander van Willigenburg. Het concert begint om 15.00 uur.

Joaquín Rodrigo (1901-1999) componeerde het iconische Concierto de Aranjuez in 1939 in Parijs. Het werk groeide uit tot “de Bijbel” voor de gitaar. De musicus én de luisteraar kunnen elke keer iets nieuws ontdekken. Het contrast tussen licht en donker staat symbool voor alles wat mensen doen – ook in muziek en beeldende kunst. Dat boeit. Rodrigo slingert ons heen en weer tussen vederlichte gevoelens en zwarte melancholie. Deze Spaanse componist maakte met dit stuk de gitaar in de klassieke muziek ‘concertwaardig’. De eerste uitvoering vond plaats en het was meteen een groot succes. Het Concierto is het eerste werk van Rodrigo dat hij schreef voor gitaar en orkest. Een dergelijke instrumentatie was en is vrij ongebruikelijk: het komt maar zelden voor de gitaar als alleenstaand instrument de enorme kracht van een vol orkest uitdaagt. Toch wordt de gitaar nooit overspoeld door het orkest: de solo blijft de hele compositie door staan. Het bekendste deel uit de compositie is het Adagio; de melodie wordt vaak gebruikt in films, series en reclamefilmpjes en wordt door veel mensen herkend.

Ook de derde symfonie van Robert Schumann, ‘de Rheinische’, zit vol contrasten, geïnspireerd op een reis die de componist maakte door het Rijnland. Schumann was geïnspireerd door de meanderende Rijn in een zonovergoten landschap. Deze derde symfonie behoort tot het beste dat de Duitse Romantiek heeft voortgebracht. Bij uitstek muziek die je het gevoel geeft: eind goed, al goed.

Toen het programma voor dit concert gemaakt werd door dirigent Dick Verhoef, ruim een jaar geleden, kon niemand vermoeden dat Catalonië op dit moment zo in de actualiteit zou zijn. Het is wervelende muziek, net als de recente nieuwsberichten over deze Spaanse provincie die zich wil afscheiden van Spanje.

Adres is Camplaan 18 te Heemstede. Kaarten: vanaf €15,- via www.hpho.nl

Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest bestaat uit zo’n 50 gedreven amateurmusici. Hun concerten en projecten kenmerken zich door originaliteit, kwaliteit en veelzijdigheid.

Op de foto Sander van Willigenburg, gitarist.