olga vd klooster_kunstlijn

Lekker met de fiets langs Kunstlijn 2018

Tijdens het weekeinde van de Kunstlijn stellen ook een aantal kunstenaars uit Heemstede hun werk tentoon. Na het succes van vorig jaar is er weer een route uitgezet om alle ateliers in Heemstede per fiets te bezoeken; sportief, gezellig en milieuvriendelijk! Kunstenares Olga van der Klooster doet niet mee – ze heeft het druk met haar eigen expositie in de Haarlemse Galerie de Waag. Toch weet ze er van alles over te vertellen, want ze stelde de route samen. Kunsthistorica en beeldend kunstenaar Olga van der Klooster heeft zich in 1990 geworteld in Heemstede. Na onder meer Groningen, Parijs, Egypte en Amsterdam woont ze in haar eigen paradijsje in onze gemeente en wil er nooit meer weg.

Het idee voor een fietsroute om de ateliers in Heemstede te bereiken ontstond met het wegvallen van de centrale expositie in het raadhuis. De route werd daarom vorig jaar door haar nieuw leven ingeblazen. Dit jaar houdt een tiental kunstenaars open atelier in Heemstede. “Maar er zijn veel meer Heemsteedse kunstenaars die of geen eigen atelier hebben of zijn uitgeweken naar Haarlem”, weet Van der Klooster. “Haarlem heeft als stad meer uitstraling voor hen, de bezoekers komen inmiddels uit het hele land. Een onderzoek van de organisatie heeft uitgewezen dat belangstellenden op zaterdag voornamelijk Haarlem bezoeken en op zondag de omliggende gemeentes aandoen, liefst op de fiets. Zo is de fietsroute van Heemstede ineens heel interessant geworden. Wellicht komen in de toekomst meer beeldend kunstenaars die nu exposeren in Haarlem terug naar onze gemeente.”

Mooie diversiteit

Op enkele plekken zijn meerdere kunstenaars verzameld zoals aan de Voorweg, in de Luifel aan de Herenweg en in de Meelfabriek op de Glip. Daarnaast zijn ook de particuliere ateliers te bezoeken. “Op de route is een variëteit aan kunst te zien: beeldhouwwerken in hout en in metaal, schilderijen en foto’s. We hebben in Heemstede echt een mooie mix van stijlen: het realistische werk van Ger Daniels met pentekeningen van exotische volkeren, materieschilders als Jacintha Reijnders, het meer abstracte en impressionistische werk van Fernande Daniels, de verstilde schilderijen van gezichten op Portugal van Yvonne van Dreven, de grafische kunst en de schilderijen van Henk Claire Loeffenen verder werk van Albert Röllich, Fokelien Faber, Henk Koelemeijer, Walter Sans en Gonny Nierman.”

Volgens Olga van der Klooster is exposeren voor veel beeldend kunstenaars erg spannend. “Natuurlijk ben je blij met de belangstelling, maar ook kwetsbaar, omdat je ziel en zaligheid in het werk ligt. Tijdens de Kunstlijn zijn de kunstenaars zelf aanwezig. Dat alleen al maakt het een unieke ervaring.”
De Kunstlijn 2018 wordt gehouden op zaterdag 3 en zondag 4 november. Openingstijd van de deelnemende ateliers is van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Mirjam Goossens