Leerlingen Hageveld Heemstede debatteren op UNICEF Debattoernooi

Scholieren van het Atheneum College Hageveld in Heemstede debatteren op 2 april tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi in het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Met circa 300 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren in Nederland. De winnende teams mogen op 16 september in debat met Tweede Kamerleden in de Ridderzaal in Den Haag tijdens Kleine Prinsjesdag. Ook wordt op 2 april de nieuwe Koning(in) van de Jeugd uitgeroepen. Dat is de leerling die het beste kan speechen.

“Tijdens dit debat leren kinderen over hun rechten en oefenen ze met hun recht om hun mening te uiten”, zegt Sasja Bökkerink, hoofd Kinderrechten van UNICEF Nederland. Ongeveer 60 debatteams van scholen uit heel Nederland nemen deel aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Ze debatteren over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn, zoals een verbod op snoepreclames en de rechten van gevluchte kinderen in Nederland. Een jury bestaande uit tientallen getrainde vrijwilligers van UNICEF en het Nederlands Debat Instituut kiest de acht debatteams die door mogen. De winnende teams krijgen debattrainingen aangeboden in voorbereiding op het debat in de Ridderzaal op 16 september.

Kinderen hebben het recht hun mening te geven, dat is vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag. Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi wordt elk jaar georganiseerd, in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut. Het doel is kinderen bewust te maken van hun recht op participatie en te leren over kinderrechten, zodat zij daar beter voor kunnen opkomen.

Het Stedelijk Gymnasium Arnhem bevindt zich aan de Thorbeckelaan 17 in Arnhem.