Landgoed Groenendaal Heemstede is Hofleverancier!

Vandaag, zaterdag 13 januari, reikt burgemeester Marianne Heeremans de eretitel Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier uit aan Hein Uitendaal, eigenaar van Restaurant Landgoed Groenendaal in Heemstede.

Het bedrijf heeft afgelopen jaar gevierd dat het reeds een eeuw lang in handen van de familie Uitendaal is. Zijne Majesteit de Koning heeft het predicaat Hofleverancier toegekend naar aanleiding van dit unieke jubileum. Vier generaties gastvrijheid In 1917 heeft de overgrootvader van huidige eigenaar Hein Uitendaal de basis gelegd voor de bekende horecagelegenheid in het Groenendaalse bos. Hein’s opa Jan Uitendaal nam met diens broer Joop het stokje over in 1942 en in navolging van hun vader deden zoons Jan jr. en Hein hetzelfde in 1972. Sinds januari 2010 zwaait Hein jr. de scepter over het unieke familiebedrijf waar al generaties lang bezoekers uit de wijde omtrek feestelijke gelegenheden vieren met lekker eten.

Het predicaat Hofleverancier is een van de oudste Koninklijke onderscheidingen van ons land. Het geeft op dit moment in totaal zo’n 450 bedrijven -waaronder slechts vier horecaondernemingen die eveneens 100 jaar worden geleid door een en dezelfde familie- het recht om het Koninklijk Wapen te voeren, met de toevoeging Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier. De bedrijven zijn in de regel minimaal honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio en onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit. De ondernemers dienen van onbesproken gedrag te zijn. In de gemeente Heemstede dragen tot komend weekend slechts twee bedrijven deze eretitel.

Hoewel bedrijven tegenwoordig niet noodzakelijkerwijs aan het Hof hoeven te leveren is Restaurant Landgoed Groenendaal in het verleden wel degelijk het decor geweest van Koninklijk bezoek. Zo heeft Juliana het Landgoed bezocht als prinses en als koningin tijdens de Flora tentoonstellingen in 1925, 1935 en 1953. Prinsessen Beatrix en Irene hebben in 1949 deelgenomen aan een jeugdruiterdag.