Kunst vraagt om beweging

‘Zichtbaarheid’ is het centrale thema van de 32e Kunstlijn, ook in Heemstede waar echter de woorden beleving en beweging in de atelier meer gehoord worden. Kijk eens hoe die handen bewegen als een kunstenaar m/v haar kunst wil laten beleven, laten zien dus, zichtbaar maken. Kunst vraagt ook om beweging, een geest die als een danser beweegt om een onderwerp dat straks de beleving oplevert.

Bij Henk Koelemeijer is het Rodin die rondtolt in zijn hoofd, bij Fernande Daniëls zijn het paarden die de nodige rust geven aan autistische kinderen die een betere concentratie krijgen van hun favoriete voorbeeld, het paard. Iedere kunstenaar beleeft dit anders, beweegt mee in de tijd. Ze praten er ook over, vroeger schilderde ik zo en nu heel anders. Vroeger gebruikte Gonnie Nierman als beeldhouwer harde steen, nu is ze gek van hout. “Wat een heerlijk levend materiaal. Moet je eens kijken wat je daarmee kan! Ik maak kopjes, schotels, lepeltjes, maar ook die mooie torso uit een vreemd gevormde stronk.” Yvonne van Dreven kent Portugal en leeft zich uit in schilderijen van appartementencomplexen of dorpsgezichten in vele kleuren wit, soms met als extra dimensie gescheurd golfkarton, wat wel eens een mooie kleurschakering oplevert in wit. Vera de Backker kent inmiddels 49 kinderboeken uit haar hoofd die zij illustreerde. Daarnaast schildert zij zelfs op vakantie al in haar hoofd wat zij ziet op Mallorca.

Jacintha Reijnders componeert met materie en pigmenten, haar zeegezichten, kleurcomposities zijn ware belevenissen. Fokelien Faber weet bijzondere composities te creëren van schilderpaletten. Henk-Claire-Loeffen had alle lof voor de organisatie en kreeg veel bezoekers via de route Kunstlijn Heemstede en de puzzeltocht. Hij had tevens een leuke verkoop van zijn oudere werken die hij echt opruimde. Zijn nieuwe werken zijn de fruitschaal met appels en de droomhuizen in Toscane. Albert Röllich heeft een zwak voor Los Angeles waar hij nogal eens bivakkeert. Resultaat: prachtige gezichten vanuit Hollywood.

Veel tevreden kunstenaars die royaal meer bezoek kregen dan vorig jaar. Bevlogen dagen voor de deelnemers, waar voor de bezoekers veel te beleven was.

Ton van den Brink.

Op de foto: Jacintha Reijnders.