Kosten verbouwing multifunctionele gebouw terugverdiend door huurders

Heemstede – Het werk zit er bijna op. De officiële opening staat vast op vrijdag 5 oktober. Het voormalige schoolgebouw, de Dreefschool, in augustus 1930 in gebruik genomen, deed al sinds 1984 geen dienst meer als school.

Het herbergde de Bibliotheek. Dat is nog steeds zo, al heeft de Bibliotheek wegens de toegenomen digitalisering minder fysieke ruimte nodig. De teruglopende behoefte aan bibliotheekruimte, het te grote pand en het gebouw dat energie slurpt vroeg om een renovatie. Voormalig wethouder Christa Kuiper (CDA) legde de basis voor de plannen. Het gebouw is een gemeentelijk monument. Dat daarmee het karakteristieke gebouw bescherming geniet is mooi. Nadeel is wel dat als men iets wil aanpassen men heel erg gebonden is. Dat is na de renovatie dan ook duidelijk te zien. De buitengevel inclusief de ramen moesten intact blijven. Dat leidde tot bijzondere constructies aan de binnenkant. Vooral de vloeren zijn zo geconstrueerd dat de ramen vrij blijven. De ramen strekken zich hier en daar uit over twee verdiepingen. Wat te denken van de voormalige gymnastiekzaal van een meter of acht hoog. Daar zie je nu niets meer van terug.

Het moet gezegd: architect Taetske van Dijk van KPG Architecten uit Heemstede heeft een topprestatie geleverd door heel slimme oplossingen te bedenken. Het pand oogt van binnen niet alleen erg licht, het is ook zeer functioneel ingedeeld. Geen hoekje blijft onbenut. Het bibliotheekgedeelte is nu verdeeld over drie verdiepingen, waarbij de krappe zolder is omgetoverd tot een echte verdieping waar de originele balken nog zichtbaar zijn. Het gebouw is nu helemaal energieneutraal. Onder meer wordt warmte uit het riool gebruikt voor de verwarming. Alle ramen zijn voorzien van isolerend glas. Bij de prachtige glas-in-loodramen, met voorstelling die de oorspronkelijke functie van het gebouw weergeven, bleek dat niet eenvoudig. Het is met behoud van de originele ramen toch gelukt ze te isoleren. Er bevinden zich een huurders in het pand zodat de gemeente inkomsten ontvangt. De ongeveer 2,8 miljoen euro die de verbouwing heeft gekost (de afrekening volgt nog) kan zo worden terugverdiend. De energielasten kunnen spectaculair dalen door alle bouwkundige maatregelen die zijn getroffen. In de centrale hal komt een horecavoorziening. Van daaruit is er ook een toegang naar het terras dat mooi op het zuiden ligt. Op verschillende plaatsen in het gebouw zijn multifunctionele ruimtes beschikbaar voor verhuur aan derden. Verenigingen, stichtingen, bedrijven of particulieren kunnen deze ruimtes per dagdeel huren. Dat de locatie als werkplek in trek is bleek wel uit het grote aantal sollicitanten (30) dat solliciteerde op een baan als gastvrouw/gastheer in het pand.

De komende decennia heeft Heemstede er een schitterende locatie bij met de naam Plein1.
Eric van Westerloo