Kijkje nemen in de gerestaureerde Nieuwe Bavo Haarlem

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdagmiddag 4 maart aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de oplevering van het interieur van het gerestaureerde middenschip van de Nieuwe Bavo in Haarlem. De kathedraal ondergaat al sinds 2005 een omvangrijk restauratieproces.

Met de vernieuwing van het middenschip is het interieur van de Nieuwe Bavo vrijwel voltooid. Van het exterieur moeten alleen de twee torens aan de westzijde nog gerenoveerd worden, waarna de kathedraal eind 2017 gereed zou moeten zijn. Het middenschip heeft onder andere zestien nieuwe glas-in-loodramen gekregen, naar de ontwerpen van kunstenaar Jan Dibbets.

In de kathedraal zijn verder glas-in-lood ramen te zien naar de ontwerpen van ondermeer Jos Cuypers (architect), Han Bijvoet en Anton Derkinderen. Ook mogen  het keramiek van Jan Toorop en Han Bijvoet, koperwerk van Jan Brom plus de beeldhouwwerken van Johannes Maas en Prinses Beatrix’ leermeester Mari Andriessen hier niet onvermeld blijven.

Komend weekend is de Nieuwe Bavo voor het eerst weer voor het publiek toegankelijk. Openingstijden: zaterdag 5 maart 11.00 tot 16.00 en zondag 6 maart 11.30 tot 16.00 uur met uitleg over het nieuwe werk van Jan Dibbets. Toegang bedraagt 4 euro.

Vanaf 8 maart is de Nieuwe Bavo geopend van dinsdag t/m vrijdag.

De Nieuwe Bavo is tussen 1895 en 1930 gebouwd. Architect Joseph Cuypers combineerde in zijn ontwerp diverse bouwstijlen, waaronder neogotisch, neoromaans, art deco en Jugendstil. Het interieur bevat ook Moorse invloeden. De kathedraal behoort met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd.

Foto: Sjaan VanderJagt/pixelpolder