Kerken op een andere manier bekeken

Heemstede/Bloemendaal – Wie regelmatig in de kerk komt kent het gebouw van binnen en buiten zou je denken. Toch biedt de zondagse dienst of andere gelegenheid dat je het kerkgebouw bezoekt vaak niet de ruimte om eens even helemaal naar achter te lopen. Of de toren te beklimmen. Tijdens Open Monumentendagen kan dat in veel gevallen wél. Afgelopen weekend werd deze manifestatie weer gehouden, coronaproof. Vele Rijks-, Provinciale of Gemeentelijke monumenten openden de deuren of toegangshekken. Aan de hoeveelheid fietsen en wandelaars bij de geopende monumenten, te herkennen aan de gele banieren, was het weekend een schot in de roos. Niet alleen bracht het veel publiek op de been, ook vrijwilligers die bij de organisatie zijn betrokken waren met velen in touw. Zonder hen zou het niet gaan. Het takenpakket bestaat uit een veelheid van zaken, van openen, schoonhouden, informatievoorziening en niet te vergeten de ontvangst en uitleg of rondleiding… het lijkt wel op werk. Maar deze enthousiastelingen doen dat graag, zo valt aan hun gezichten te zien. Zonder hen zou het anders zijn om een monument te bekijken. Deze vrijwilligers hebben zoveel kennis en vertellen er vaak ook heel boeiend over. Meest zijn monumenten ondergebracht bij een stichting die met andere partijen voor onderhoud en educatie zorgt. Mooi dat er mensen zijn die zich sterk maken voor het ‘bewaren’ van een stukje geschiedenis van onze eigen woonplaats. Het afgelopen weekend was een prima mogelijkheid om een aantal juweeltjes te bekijken en te bezoeken. Jammer dat het slechts bij een weekend blijft hoewel sommige bouwwerken los van het landelijke Monumentenweekend open dagen organiseren.

Onder veel kerken was ook de St. Bavo-kerk in Heemstede geopend voor publiek. De immense kerk aan de Herenweg nodigt uit tot bekijken al was het maar voor het orgelspel dat door het godshuis klonk. Het geeft een apart gevoel dat je onder de tonen uit het Van den Brink-orgel (1833) met je handen op je rug rustig door de kerk kunt kuieren, helemaal naar achteren en weer terug. Naar boven kijkend en genietend van het lijnenspel dat architect Evert Margry met de gewelfde muren tot stand heeft gebracht. Het orgel staat op de Rijksmonumentenlijst.

In Vogelenzang was de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming toegankelijk voor bezoekers. De hoge toren torent letterlijk boven alles uit. Deze kerk, gebouwd in 1861 en voorzien van een 55-meter hoge toren, is een Rijksmonument. Het afgelopen weekend was de toren te beklimmen voor wie dat wilde, waagde eigenlijk want het torentje is smal en steil. De laatste tocht naar de top is voorzien van een uitdagende houten trap maar eenmaal bovenin valt er – voor wie knikkende knieën had gekregen – te genieten van mooie uitzichten over het dorp en de natuurgebieden voor de kust. Bovenin ben je op korte afstand van het imposante klokkenspel waarvan je hoopt dat het op dat moment niet net zal beieren…

Bij de foto: Klokkenspel boven de hoofden van de bezoekers aan de kerk in Vogelenzang.