Jubilerende Harmonie St. Michael 110 jaar

Heemstede – Er broeide wat tussen de organisatie van het jubileum 110 jaar St. Michael dat zaterdagavond 12 oktober gevierd werd in de Luifel. Dirigent John Brouwer nam de microfoon en sprak de bomvolle zaal toe. “Er is iets mis, de presentator is er nog niet en we hebben geen bladmuziek, maar we beginnen maar vast.” Er volgde ‘Goede morgenschijn’. Valser kon het niet maar dit werd direct onderbroken door de komst van een postbode uit 1910 op een nog oudere fiets die de bladmuziek bracht en op verzoek wilde presenteren. Dat kun je aan de toenmalige PTT best overlaten. Postbode Theo Tellings was in 1909 verhuisd van Thorn in Limburg naar Heemstede. Heimwee naar zijn vertrouwde harmonie Thorn was de oorzaak dat hij een eigen Harmonie in Heemstede oprichtte, de St. Michael, waar hij nu als postbode zijn oude vak uitoefende en de muziek in een grote postzak bezorgde.  Wat volgde was een vlekkeloze uitvoering van het jubileumconcert met tussen door de stukken een vragenspelletje als van de TV maar nu als: Slimste mens van Heemstede.

Kandidaten voor de prijs: ‘Slimste mens van Heemstede’, waren drie kandidaten gezeten vóór de Harmonie. Criteria waren het juiste antwoord op een vraag en vooral de snelheid. Sjaak Struijf, wethouder cultuur en sport. Rozemarijn Timmer, raadslid VVD, zangeres en vier jaar wonend in Heemstede. Ad van Amerongen, oud-wethouder, raadslid en oud-voorzitter van de Kunstkring voor 21 jaar. Theo de postbode had zeven vragen, ondersteund met dia`s die allemaal betrekking hadden op Heemstede. Sjaak Struijf was in kleine kring al bekend als een slimme jongen, maar dat hij die prijs: ‘Slimste mens van Heemstede’ zou halen en dan nog wel op snelheid, dat had hij niet verwacht. Theo had een enorme fles bubbels en Tamara Obreskova als Maria Callas bracht hem een serenade. Sjaak werd er verlegen van, maar dat stond hem wel. De andere deelnemers kregen ook flessen bubbels. De publieksprijs was voor Annette van der Goes die de prijs gewonnen had met haar mobieltje. Tja, het is toch wonderlijk dat een presentator bij het begin van een concert vraagt of je je mobieltje wil aanzetten. Meestal vragen ze die juist uit te zetten, maar nu moesten ze inloggen en hun naam opgeven. Zo konden ze ook meedoen. Die arme Theo uit 1909 snapte het soms ook nog.

Niek Vernooij, voorzitter van de Harmonie zette nog twee dames in het zonnetje. Marielle Castelein die 25 jaar aan de harmonie verbonden is en oud-bestuurslid en allesdoener van de harmonie, Yvonne Schouten, die al 40 jaar haar rol speelt in de vereniging. Zij kregen een oorkonde en bubbels. Met de organisatie van een zo uitgevoerd jubileum had de Harmonie St. Michael de lat wel heel hoog gelegd. Wat een uitvoering, zo subliem uitgevoerd, daar zit de Slimste Mens van Heemstede achter!

Ton van den Brink