Jongeren zoeken naar oplossingen om duurzamer te leven

Team ‘Jamaar’ heeft met de slimme oplossing ‘Kliekjes’ de driedaagse Makathon Smart Solutions Zorg en Welzijn bij De Hartekamp Groep in Heemstede gewonnen. Van 16 tot en met 18 mei werkten 80 tot 100 studenten van Nova College (mbo) en InHolland (hbo) samen met professionals uit bedrijfsleven en de zorg in teams en onder begeleiding van coaches aan slimme oplossingen voor de zorg. Het thema wasDuurzaamheid. Vrijdagmiddag 18 mei werden de winnaars bekendgemaakt. Zij ontvingen een cheque voor een teamuitje naar keuze. Burgemeester Nienhuis reikte de cheques uit.

‘Kliekjes’ is het antwoord op de vraag of het mogelijk is om te besparen op voedsel en tegelijk het grote aantal ritten van leveranciers dat voedsel levert te verminderen. ‘Kliekjes’ is een platform waarbij overbodig voedsel kan worden uitgewisseld tussen woningen via een app of een website. Als iemand bijvoorbeeld tomaten over heeft, kan hij deze aanbieden via de app aan andere huishoudens. Hiermee wordt voorkomen dat er overbodige ritten gemaakt worden tussen supermarkt en de woning. Marian Stet, lid van de Raad van Bestuur van Hartekamp Groep, vond dit zo’n goed idee, dat ze het plan heeft geadopteerd en verder wil praten met de studenten over deze toepassing.

Thea de Vries, sectordirecteur drinkwater PWN, heeft een onderdeel van het plan van team VIEZ omarmd: het ontwikkelen van een logo op medicijnzakjes dat duidelijk maakt dat je die niet zomaar weg kunt gooien. Hoe maken we de zorg goedkoper en duurzamer, zonder dat dit ten koste gaat van de persoonlijke zorg? Casussen gingen bijvoorbeeld over het filteren van medicijnen uit water.

Op de eerste dag werden de uitdagingen gedefinieerd en zochten de deelnemers naar oplossingen. De twee daarop volgende dagen werden gebruikt om de oplossingen uit te werken tot prototypes en businesscases en om deze te pitchen. Een jury onder voorzitterschap van burgemeester Astrid Nienhuis, bepaalde welk team de beste oplossing had ontwikkeld. De jury bestond verder uit Gelle Klein Ikking – ministerie VWS, Sophie Hermans – 2e kamer VVD, Marian Stet – lid Raad van Bestuur De Hartekamp Groep, Tineke Snel – MBO Raad, Maarten Huttner – Vereniging Gehandicapten Nederland, Ed van den Berg – College van Bestuur Nova College, en Warner Dijkhuizen – Corporate Affairs & Citizenship IBM Nederland.