Jonge Helden Trofee uitgereikt

Op 21 juni heeft wethouder Heleen Hooij de Jonge Helden Trofee uitgereikt aan Anke Kraaijeveld en Yasmee Kilsdonk. Het bestuur van Rotaryclub Heemstede had, mede namens de gemeente Heemstede, het bijzondere genoegen deze prijs voor de 5e keer op een rij beschikbaar te stellen.

Anke Kraaijeveld en Yasmee Kilsdonk zijn de winnaressen. Wat begon met het maken van een profielwerkstuk, liep uit in een totaalproject in Oeganda om een educatiemethode over HIV te ontwikkelen. Ze hebben in plaats van een gemiddelde 80 uur (die een leerling aan een profielwerkstuk besteedt), ruim 500 uur in het project gestoken en 2.500 euro van hun spaargeld geïnvesteerd. Ze hebben een educatief spel, een boek en een lied ontwikkeld. Vervolgens zijn ze, last but not least, een crowdfundingscampagne gestart.

De dames waren totaal verrast. Ze kwamen een presentatie geven over hun reis naar Oeganda die aansloot op hun PWS over hun educatiemethode, maar waren zich niet bewust dat dit slechts een mooie smoes was om hen voor de uitreiking naar de Koninklijke Roei- en zeilvereniging te Heemstede te lokken. Wethouder Heleen Hooij verzorgde de uitreiking. Met lovende woorden werden Anke en Yasmee gehuldigd: “Wat jullie hebben gedaan is tof en stoer!”

De voorzitter van Rotaryclub Heemstede, Edzo Huisman, vulde hierbij aan: “jullie hebben een geweldige prestatie geleverd!”

Jongeren komen voor deze prijs in aanmerking als zij tussen de 12 en 21 jaar oud zijn; zij afkomstig zijn uit Heemstede en als zij een bijzondere prestatie hebben verricht, niet alleen op een bepaald gebied, op school of op de sportvereniging, maar ook daarbuiten op maatschappelijk gebied. De bijzonderheid van de prestatie telt. Die kan in Heemstede zijn gerealiseerd, maar ook daarbuiten.
De eerste Jonge held werd in 2012 uitgereikt aan Sarah Collins (21 jaar) vanwege haar internationale vrijwilligerswerk. In 2013 werd de prijs toegekend aan Pim Scheefhals (14 jaar) vanwege zijn inzet in het kader van buurt- en reddingswerk.
Simon Pruijn (18 jaar) ontving de prijs in 2014; Simon zet zich met name in voor de jeugd en cultuur in Heemstede. In 2015 werd de prijs uitgereikt aan de Jeugdbrandweer Heemstede-Bennebroek voor de uitzonderlijke wijze waarop deze groep vrijwilligers gedurende een reeks van jaren presteert.