Krulmuziek Podia Heemstede

Interactief concert voor 2 tot 6-jarigen in de Oude Kerk

Krulmuziek is een vierkoppige formatie, die zich richt op de allerjongsten. Op 3 januari treden zij op in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein Heemstede met de voorstelling ‘Boeffie trommelt’ (2 t/m 6 jaar).

Félice van der Sande: “Krulmuziek doet babyconcerten, dreumesconcerten en peuter/kleuterconcerten. Dat laatste doen we op woensdag 3 januari in Heemstede, een voorstelling voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Maar we hebben dus ook concerten voor de allerkleinsten. Vandaag hadden we zelfs een baby’tje van zeven weken in ons midden. Het is prachtig om te zien hoe zo’n baby hierop reageert, met van die grote ogen. Onze voorstellingen zijn heel interactief. Dat heeft ook te maken hoe het is ontstaan. Ik ben ‘Muziek op Schoot docent’. Dat bestaat al zo’n 30  jaar in Nederland en houdt in dat professionele docenten muziek geven aan kinderen onder de 4 jaar. Zo speel je met kinderen en muziek vanuit een wetenschappelijke basis. Vanuit de muziek ga je verder aan de ontwikkeling van het kind werken. Zo doe je kleine optredens in de klas, waaruit eigenlijk de concerten voor kinderen zijn ontstaan, die ik aanvankelijk in mijn eentje deed in 2008. Ik speel zelf diverse muziekinstrumenten als multimuzikant. Een aantal jaren later ben ik daarbij professionele muzikanten gaan vragen: een violist, altviolist en een cellist. Zo is Krulmuziek ontstaan. In Delft hebben we de eerste gezamenlijke voorstelling gedaan. Muziek is al meteen een prikkel voor kinderen, dat is zo’n bijzonder contactmoment. Zeker via livemuziek, dat werkt zo ongelooflijk sterk. Onze muzikanten zijn ook dusdanig getraind met didactische vaardigheden om aan te voelen en te zien wat het kind nodig heeft. Zo komt het contact heel dichtbij en kun je ook dichtbij het kind komen.

De voorstelling ‘Boeffie trommelt’ is een concert voor kinderen. En die gaan lekker met hun ouders of opa en oma in de zaal zitten. Vanaf dat moment is het heel interactief. We beginnen met het liedje ‘Baboem’, dat als rode draad door de gehele voorstelling gaat. Iedere keer als we dat liedje zingen dan doen de kinderen ook mee, maar iedere keer is dat liedje ook anders. Ik ben dan met Boeffie, een eigenwijs hondje, op zoek naar de Boem en die kunnen we maar niet vinden. Maar ik vind wel steeds andere dingen, bijvoorbeeld een triangel, of castagnetten, die we dan gebruiken bij een stuk van de barokcomponist Boccherini. We doen tevens een ritmisch stuk, Golliwog’s Cakewalk van Debussy,waarop de kinderen vanzelf lekker gaan meebewegen. Zo komt er nog een betoverende vlinder voorbij in een prachtig stuk van Bizet. Halverwege de voorstelling krijgen de kinderen van ons een trommel, waarmee we letterlijk en figuurlijk aan de slag gaan en waar we samen vol overgave van alles mee gaan ontdekken. Na afloop van het concert is er een meet en greet. Hier kunnen de kinderen kennismaken met de muzikanten en mee musiceren op echte kleine viooltjes en een kleine cello.”

Aanvang: 11 uur. Kaarten à 10 euro via www.podiaheemstede.nl of aan de theaterkassa.

Bart Jonker

Foto: Gerda Hanemaaijer