Icarus krijgt bezoek van ‘Giro 555’ organisatie

Leerlingen van basisschool Icarus in Heemstede organiseerden twee jaar geleden een actie om geld in te zamelen voor slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen. Ze verkochten cupcakes, hielden sponsorlopen en toneelstukken. De 1500 euro die ze daarmee ophaalden stortten ze aan Giro555. Giro555 bezocht afgelopen week de school om hen te vertellen wat er tot nu toe met het geld is gebeurd.

Het meeste geld is gegaan naar huizenbouw, toegang tot water en de bouw van toiletten, vertelde Jos de Voogd van Cordaid, één van de hulporganisaties achter Giro555. Met het Nederlands geld kon veel hulp worden gegeven: meer dan 200.000 mensen kregen bijvoorbeeld onderdak en 80.000 kinderen kunnen weer naar school. Ook zijn mensen in de Filipijnen beter voorbereid op rampen, bijvoorbeeld doordat ze veilige evacuatieruimtes hebben gebouwd.

Zondag 8 november is het twee jaar geleden dat supertyfoon Haiyan de Filipijnen trof. Miljoenen mensen hadden hulp nodig. Nederland organiseerde een Nationale Actie voor Giro555. Honderden acties in Nederland werden opgezet. De totale opbrengst was ruim 36 miljoen euro. Daarvan verlenen de hulporganisaties achter Giro555 hulp tot eind 2015. Hulpverleners van Giro555 gaan op bezoek bij mensen die 2 jaar geleden actie voerden om te vertellen wat er met het geld is gebeurd.