Huis te Manpad – excursies beginnen in februari

Op zaterdag 4 februari beginnen de excursies op misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland. In het voorseizoen kan men van de uitbundige stinsenflora genieten, later in het seizoen van het bloeiend en groeiend fruit, de mooie doorkijkjes, de talrijke vogels en wild en in het najaar van paddenstoelen en herfstkleuren. De prachtige houten werkschuur die in 2015 werd gebouwd is inmiddels volop in gebruik en biedt onderdak aan machines, tuinlieden en vrijwilligers.

Nieuwe tuinbaas
Dit jaar is op Huis te Manpad de nieuwe tuinbaas begonnen: Bas van der Hengst. Bas volgt zijn vader op die het stokje doorgeeft aan zijn oudste zoon. Fred van der Hengst is op zijn 19e begonnen als tuinknecht en stopt als tuinbaas na 46 jaar werkzaam te zijn geweest op dezelfde buitenplaats. De functie van tuinbaas heeft hij ruim 30 jaar vervuld. Fred blijft nog wel een paar dagen in de week werken op Manpad en hoopt er zijn 50-jarig jubileum te vieren.
Bas van der Hengst (39) is opgegroeid op Huis te Manpad. Naar eigen zeggen een fantastische omgeving om als klein jongetje te spelen en de natuur te leren kennen. Na de Middelbare Tuinbouwschool werkte hij als zelfstandig hovenier en heeft in die functie ook al heel wat gewerkt op Manpad. Nu neemt hij het roer van zijn vader over en beiden mannen zien deze constructie als een groot voordeel. In het beheer zal niet veel veranderen. Anders dan in de tijd waarin Fred begon op Manpad, ligt nu het beheer vast in een nauw omschreven plan, wat de leidraad is voor de dagelijkse klussen en het werk op langere termijn.

Bijzondere excursies
Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar, die mensen meeneemt op een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis is particulier bewoond en dus niet te bezichtigen.

Groepsbezoek
Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff. Telefoon 023-5475040. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kunt men terecht bij Peter de Jong, excursiecoördinator: 0252-377656 of 06-54392301. www.huistemanpad.nl

Foto Huis te Manpad (Pieter Dhont.)