‘Impressionisme en de geheimen van hout’ zijn de thema’s van de nieuwe tentoonstelling die van vrijdag 7 april tot en met zondag 14 mei wordt gehouden in Galerie Kunst 2001. De expositie met impressionistische schilderijen van José van Gool en de houten sculpturen vol geheimen van Vladimir Bakun wordt geopend op zondag 9 april om 16.00 uur en ingeleid door Conny Braam, schrijfster en echtgenote van Vladimir Bakun. Galerie Kunst 2001 is gevestigd in het Dorpshuis aan de Snelliuslaan en geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De galerie is op beide paasdagen, 16 en 17 april geopend.
José van Gool (Baarle Hertog, België, 1945) schildert het leven. De menselijke natuur heeft haar altijd al geïntrigeerd en met hartstocht vervuld: de manier waarop mensen bewegen, hoe ze op elkaar reageren en hoe ze passen binnen hun eigen omgeving of in openbare ruimtes. Mensen zijn voor haar de belangrijkste inspiratiebronnen, waarbij zij de bezoekers door kleurgebruik deelgenoot maakt van de emoties in haar personages. Met krachtige streken geeft zij weer hoe de figuren zich voelen en wie ze zijn. Daarbij laat ze voor de kijker genoeg ruimte over voor een eigen interpretatie. Er is weinig te merken van inmenging van buitenaf in de compositie; integendeel, ze houden zich op in op zichzelf staande werelden. Ook de omgeving speelt daarbij een belangrijke rol.
Vanaf 1991 heeft José van Gool aan vele solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland deelgenomen. Twintig jaar geleden exposeerde José ook met veel succes in Galerie Kunst 2001.
Vladimir Bakun (1965) werd geboren in Zuid-Siberië. Zijn eerste beelden werden bepaald door de uitgestrekte Siberische wouden vol dennen, ceders, lariksen en berken. In houthakkerskampen speelde hij tussen de hoge stapels gekapte bomen en bloeide zijn liefde voor hout op. In de werkplaats van zijn vader, afstammeling van een oud meubelmakergeslacht, maakte hij kennis met de techniek van het verfijnde Russische houtsnijwerk. Vervolgstudies leidden tot het starten van een interieurbouwbedrijf in de Siberische stad Myski. In 1993 vertrok Vladimir naar IJmuiden. Ook daar bleef hij op zoek naar hout. Hij verzamelde restanten van planken, wrakhout en stronken afgebroken boomtakken waarin hij de innerlijke schoonheid trachtte te ontdekken. Hij ontwikkelde een speciale en unieke techniek, waarmee hij de verborgen kern van het hout, vol nerven, kwasten, vezels en groeilagen weet bloot te leggen en daarmee het hart van het hout toont. Vladimir Bakuns houtobjecten zijn het resultaat van een lange zoektocht naar de diepliggende geheimen van hout. Het zoeken begon in Siberië, in IJmuiden heeft hij ze gevonden.
Meer informatie over de tentoonstelling en Galerie Kunst 2001 is te vinden op de website: www.galeriekunst2001.nl en op Facebook.