Tuin

Horecaterras origineel en aantrekkelijk inrichten: 7 x tips

PARTNERBIJDRAGE

Mensen lijken soms niets liever te doen dan op een terrasje zitten. Genieten van de architectuur eromheen, het passerende volk of van elkaar. We gaan niet zeggen welke specialiteiten je serveert, maar wel over hoe je een idyllisch en dus meer winstgevend horecaterras creëert. Zeven tips.

Maak er geen onneembare vesting van

Maak geen onneembare vesting van je terras door de beschutting te overdrijven. Zoek de mooiste parasol met voet uit om voor schaduw te zorgen, maar laat de zijkanten veelal ongemoeid. Hoge plantenbakken ontnemen gasten het zicht op de straat. Niet doen dus, want ze gaan graag op een terras zitten om ‘lekker mensen te kijken’. Andersom krijgen mensen buiten het terras minder mee van de sfeer en wat voor lekkers er op de tafels wordt gezet.

De menukaart: zichtbaar

De menukaart staat opengeklapt op een lessenaar, daar waar je gasten het terras betreden. Dat werkt drempelverlagend. Nog steeds kijken veel mensen graag eerst wat je te bieden hebt, voordat ze plaatsnemen. Belangrijk: vermijd de menukaart waarop een salade met geitenkaas ‘Lekker Gemekker’ heet, of zoiets. Geef wel aandacht aan de herkomst van je ingrediënten: duurzame, lokale producten scoren.

Verrijdbare vitrinekoelkast

In de verrijdbare vitrinekoelkast stal je de meest uiteenlopende lekkernijen uit. Mooie kazen, taarten en dranken die mensen doen watertanden. Plaats deze ergens bij de gevel om er dagelijks niet te veel afstand mee af te hoeven leggen. Leuke bijkomstigheid is dat de chef af en toe even naar voren komt om een vers blok Parmezaan te pakken én om een praatje te maken met de gasten.

Comfortabele zit- of lounge meubels en hoogteverschil

Hoogteverschil is speels en geeft gasten de mogelijkheid om zelf te kiezen in wat voor stand ze op jouw terras van een drankje en hapje genieten. Praktisch horizontaal in het gedeelte met loungemeubelen, rechtop zittend op de comfortabele stoelen en, tegen de gevel aan, statafels met krukken. Vanaf de straatkant loopt de hoogte van het terrasmeubilair dus op, niet andersom.

Een kastje voor accessoires

Door aan de straatkant, naast de lessenaar met de menukaart, een ladekastje neer te zetten waarin je bestek, servetten en andere terras-accessoires bewaart, straal je uit dat het de hele dag mooi weer is. Alles staat immers buiten! Bovendien is het tijdens het pakken van messen en vorken ideaal voor het bedienend personeel om tegelijkertijd mensen te ontvangen en informeren.

Dekentjes en duurzame warmtebronnen

In de koudere maanden zorgen dekentjes en bij voorkeur duurzame warmtebronnen voor de nodige knusheid. Het buitenleven is sterk toegenomen. Door het veranderende klimaat, maar ook omdat we in het jachtige Nederland merken dat er meer momenten zijn om van de frisse lucht te genieten dan alleen de zomermaanden. Profiteer daar ook in de winter van!

Zorg voor vertier

Tenzij het een hele goede is, nodig je geen muzikant uit om je gasten te vermaken. Laat staan een goochelaar of clown. Maar om mensen uit te nodigen om nog wat te bestellen, zorg je wel voor vermaak in de vorm van ouderwetse spelletjes. Een schaakbord, Pim-pam-pet of een setje kaarten: stel ze zichtbaar op voor het huiskamer-idee.