Honden aangelijnd, provincie gaat meer controle uitoefenen

In natuurgebieden moeten honden meestal aan de lijn. De komende weken infomeren natuur- en recreatieorganisaties in heel Noord-Holland hondenbezitters over de regels. Begin mei vinden meer controles plaats.

Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties bundelen hun krachten om hondenbezitters te informeren over de regels bij wandelen met de hond in natuurgebieden. Met een provinciebrede aanpak bevorderen zij de naleving van de regels en maken zij hondenbezitters bewuster van de ongewenste invloed van loslopende honden op de natuur, zoals de verstoring van dieren. De komende weken controleren handhavers vaker. Op borden bij natuurgebieden en op websites van terreinbeheerders staat duidelijk aangegeven wat de regels precies zijn. Hondenbezitters die zich daar niet aan houden riskeren een bekeuring.

Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden zijn aangelijnd, zeker in de broedtijd. In Noord-Holland broeden veel vogelsoorten die allemaal beschermd zijn. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen, hagedissen, kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Ook bestaat de kans dat eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren. Een rennende hond ziet er voor vogels dreigend uit. Honden hebben een goede neus en vinden gemakkelijk nesten of jonge dieren die nog niet kunnen vluchten.

Van losloopgebied tot niet toegankelijk voor honden
Er zijn ook wandelaars die liever geen loslopende honden tegenkomen. Zij kiezen er bewust voor te lopen in een honden-aanlijngebied. De toegangsvoorwaarden verschillen per natuurgebied. In sommige delen van natuurgebieden hoeven honden niet altijd aangelijnd te zijn. In andere natuurgebieden zijn honden helemaal niet toegestaan. Daarom is het goed om altijd eerst de toegangsvoorwaarden te lezen.

Foto: Bart Siebelink.