High Tea voor nieuwe inwoners geanimeerd

De tweede High Tea voor nieuwe inwoners zoals vluchtelingen, die het Platform Heemstede organiseerde, vond plaats op 17 maart. Met dank aan Casca (WIJ Heemstede) was er weer een gezellige ruimte beschikbaar. Waren de eerste keer vooral Syriërs gekomen, nu waren er ook veel statushouders uit Eritrea die aan de uitnodiging gevolg gaven. En wat een verschil maakt het dan of je hier al een paar maanden woont! De één kon al als tolk fungeren voor de ander.

Ingrid van de Kasteele was er namens Platform Heemstede: “Ik heb geleerd dat een ‘krant’ in het Eritrees ‘gazetta’ heet. Niet eens zo heel vreemd…. We praatten over school en examens. Over werk ‘daar’ en mogelijkheden ‘hier’. Ook daarin grote verschillen. Nico Schulte Nordholt heette iedereen welkom. In het Engels dit keer. Tot zijn spijt was hij het Eritrees en Arabisch niet machtig. Maar het begrip ‘doggy bag’ is toch wel internationaal vroeg hij, wijzend op de taarten, stol en paaseitjes. Jazeker!

Er was een goochelaar: Janse Heijn. Al sta je er met je neus bovenop, dan nog… Heel knap. Uiteraard had hij ‘hulp’ nodig uit het publiek. De 13-jarige Nehab snapte niets van het rode doekje dat opeens weg was uit zijn hand en uit de mond van Janse tevoorschijn kwam. Daar was geen taal voor nodig. Janse deed ook trucjes aan de tafels. Zeer geanimeerd. Er was een apart kinderknutselhoekje. Verder was de oudhollandse sjoelbak beschikbaar en was er vooral tijd om te praten met elkaar. Kortom: Aan alles was gedacht en er was voor elk wat wils.

Het blijft toch vreemd dat men elkaar lang niet altijd kent. Soms wonen mensen één straat bij elkaar vandaan! Het plan om een Heemstede facebookpagina te maken zal wellicht de contacten wat makkelijker maken. Dan kunnen ontmoetingen als deze spontaan en frequenter plaats vinden. Dank aan Ellen, Hans, Nico en Willeke van Platform Heemstede.”